Yapıcı'nın Yeni Kitabı Çıktı

Süleyman Yapıcı’nın,“Harput Bir Havza Kültürünün Manevi Hüviyeti Âlim-Müellif ve Mutasavvıfları” ismiyle altıncı kitabı yayımlandı.

PAYLAŞ
Harput TV - Harput TV

Araştırmacı-Yazar Süleyman Yapıcı’nın,“Harput Bir Havza Kültürünün Manevi Hüviyeti Âlim-Müellif ve Mutasavvıfları” ismiyle altıncı kitabı yayımlandı.  

Büyük boy, 1.472 sayfa, birinci hamur ve renkli basım olup 437 Âlim-Müellif ve Mutasavvıfın hayat hikâyeleri, menkıbeleri, eserleri, şiirleri ve yüzlerce eserin orijinal görüntüleri yer alan bu eser sahasında en büyük ve en kapsamlı bir çalışma araştırmacılara önemli bir kaynak olarak kültür hayatımızda yerini aldı.

Birçok uygarlığa ev sahipliği yapan, bölgesinde tarih boyunca cazibe ve kültür merkezi olan Harput’un gönül coğrafyasında yetişen gönül sultanları ve manevi mimarları Âlim-Müellif ve Mutasavvıflarını tanıtan bu dev eser Milli Kültür hayatımıza önemli bir katkı sunacaktır.

Araştırmacı yazar Süleyman Yapıcı kitapla ilgili şu bilgileri verdi:  “Harput Bir Havza Kültürünün Mânevi Hüviyeti Âlim – Müellif ve Mutasavvıfları” adını taşıyan bu çalışmamız beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; Harput Havzası’nın tarihçesi ve kültürel hareketleri ele alınmıştır. İkinci bölümde; medreseler ve bunların eğitim sistemleri; Harput ve diğer bölgelerdeki medreseler ile müderrisler; icâzet, icâzet örnekleri ve icâzet törenleri konu edinilmiştir. Üçüncü bölümde; tasavvuf, tarikat, tekke ve zaviye konuları incelenmiştir.

Dördüncü bölümde; alfabetik isim sırasına göre bölgemizde yetişen âlim, müellif ve mutasavvıfların hayat hikâyeleri ile birlikte müelliflerimizin kitapları hakkında bibliyografik bilgiler ve örnekler yer almaktadır. Bu bölümün sonunda ise Harput ve bölgesinden olmayıp görev icabı veya çeşitli nedenlerle bölgede bir süre ikâmet eden âlim, müellif ve mutasavvıflardan ulaşabildiklerimize yer verdik.

Beşinci bölümde; âlim, müellif ve mutasavvıflara ait ulaşabildiğimiz kitaplardan görsel örnekler yer almaktadır.

Kitabın sonunda, kitap içinde geçen kelime, deyim ve terimler dizinine yer vermeyi yararlı gördük. Kaynakça başlığında ise faydalandığımız eserlerin künyesi, internet erişimleri, sözlü kaynaklar ve kütüphanelerin isimlerine yer verdik.

Bugünkü Elazığ il sınırlarında ve belirtilen zaman dilimi içinde yaşamış ve eser vermiş onlarca, yüzlerce değil; hiç şüphesiz binlerce âlim, müellif ve mutasavvıf yetişmiştir. O şahsiyetlerin ve geride bıraktıkları eserlerin ancak bir bölümüne ulaşabildik.

Eksikliklerimizin farkındayız. Bu noktada dileğimiz, okuyucularımızın paylaşacağı yeni bilgi ve belgelerle çalışmanın sonraki baskılarında bu eksiklerin tamamlanması veya en az seviyeye indirilmesidir.

Bu eserdeki her eksiklik ve her kusur şahsıma; her güzellik de bu eserde adı geçen gönül sultanları o güzel insanlara aittir. Bu kitabımın basılmasında yüksek olurlarından dolayı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım’a; Ayrıca Kitabın basımında desteklerini esirgemeyen Elazığ Eski valisi Muammer Erol’a; Basımın gerçekleşmesini sağlayan PTT Genel müdürü Sayın Osman Tural’a; Bu kitabın ortaya çıkmasında maddi ve manevi emeği geçen pek çok değerli zevata da teşekkürlerimi arz ederim. ”

 

Süleyman Yapıcı kimdir?

1961 yılında Palu'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Palu'da tamamladı. 1979 yılında Elazığ İmam Hatip Lisesi'nden, 1983 yılında Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldu. Yedeksubay olarak vatani vazifeden sonra 1986 ile 1997 yılları arasında Gaziantep, Nizip, Sivrice ve Elazığ'da değişik okullarda öğretmenlik ve idarecilik görevlerinde bulundu.

1997 yılında Elazığ Belediyesi'nde ilk defa kurulan Eğitim - Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü görevine naklen atandı. Bu tarih-ten itibaren kültürel mirasın yaşatılması amacıyla Belediye bünyesinde Mehter Takımı, Harput Musiki Korosu, Halkoyunları Ekibi, Türk Tasavvuf Korosu ile Tiyatro birimlerinin kurulmasını gerçekleştirdi. Kültürel hayatın canlanmasını temin amacıyla gönüllü kuruluşlarla birçok etkinliklerin başlatılmasını sağladı.

İlimizde faaliyet gösteren birçok dernek ve vakfın yönetim kurullarında bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı görevlendirilmesiyle 2005 ve 2006 yıllarında “Yukarı Fırat Havzası Arkeolojik Yüzey Araştırması” ekip üyeliğinde görev aldı.

Palu üzerinde kurulan medeniyetler, kültürler ve siyasi yönetimler hakkında yıllarca araştırma ve incelemelerde bulundu ve bilim-sel makaleleri yayımlandı. “Murat Havzası” adlı bilimsel derginin genel yayın yönetmenliğini yapan yazarın ulusal, yerel gazete ve dergilerde çeşitli makaleleri yayımlandı.

2004 yılında “Palu, Tarih-Kültür-İdari ve Sosyal Yapı”, 2009 yılında “Osmanlı Salnamelerinde Harput  (1869-1908)”, 2011 yılında “İslam ve Çevre - İnsan ve Çevre”, “İlimlerin Tasnifi (İlm-i Zahir ve İlm-i Batın)”, 2013 yılında “Osmanlı Vilayet Salnamelerinde Dersim Sancağı (1869-1908)” ile “Harput Bir Havza Kültürünün Manevi Hüviyeti Âlim - Müellif ve Mutasavvıfları (2 Cilt)” adlı eserleri yayımlandı. Halen Elazığ Belediyesi'nde Şube Müdürü olarak görevini yürütmekte olan yazarın değişik alanlarda baskıya hazır bazı çalışmaları da bulunmaktadır.

 

 

 

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN