Arslan: 'Bu Projeler Elazığ'ı Şaha Kaldıracak'

Arslan 23 başlıkta topladığı projelerle Elazığ'da işsizliği bitirecek ve Elazığ'ı bölgesinin lideri yapmayı hedefliyor.

TSO seçimleri kapsamında çalışmalarına ara vermeden devam eden ve iş dünyası ile Elazığ halkından büyük bir ilgi gören ETSO Başkan Adayı Asilhan Arslan Elazığ'ı ekonomik ve sosyal alanda şaha kaldıracak projelerini açıkladı.

Arslan, 23 başlıkta topladığı projelerle Elazığ'da işsizliği bitirecek ve Elazığ'ı bölgesinin lideri yapmayı hedefliyor. İşte Elazığ'ı ekonomik ve sosyal yönden şaha kaldırmayı kendine gaye edinen 23 projenin detayları...

“TARIMSAL ÜRÜNLERİ, KURULACAK ENDÜSTRİYEL KOMPLEKSLERDE İŞLEYECEĞİZ”

Elazığ'ın çok ciddi bir tarımsal üretim potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Arslan, “Elazığ diğer illerden farklı olarak coğrafi şartlarının ve ikliminin sağladığı avantajların bir gereği olarak ciddi bir tarımsal üretim potansiyeline sahiptir. Elazığ'ın çok önemli bir değeri olan tarımsal ürünlerini kurulacak endüstriyel komplekslerde işleyeceğiz ve bu tarım ürünlerinin yerli ve uluslar arası pazarlarda satılmasını, uygun şartlarda ambalajlanmasını, konserve olarak değerlendirilmesi gibi yöntemleri uygulayarak köylünün ve çiftçinin emeği koruyacağız. Bu sayede Elazığ'ın tarım ürünleri Elazığ ekonomisine katkı sağlayan bir hale gelecek. Ayrıca Elazığ yerelinde diğer bölgelere oranla daha iyi yetişen ve herkes tarafından sevilen tarım ürünlerinin rekoltesi arttırılacak, daha fazla, verimli ve iyi şartlarda üretilmesi teşvik edilecek.” dedi.

“İLİMİZDE PASLANMAZ ÇELİK ÜRETİM TESİSLERİ KURULACAK”

İlimizin ağır sanayi alanında lider konuma gelmesi için çalışacaklarını vurgulayan Arslan bu noktada ilimize paslanmaz çelik üretim tesislerinin kurulacağını belirterek,” Dünyada her sektörde kullanılan ve en önemli ihtiyaçlarından birisi olan paslanmaz çelik için, ciddi teknolojik altyapı ve yatırım gerekmektedir. Bu çerçevede Elazığ'da, geçmişten beri en önemli tesislerden biri olan ferrokrom işletmeleri büyük bir imkan ve kazançtır. Ülkemizin diğer bölgelerinde var olan ve paslanmaz çelik üretiminde hammadde ile bileşen kaynağı durumundaki imkanlar kullanılarak yeni teknolojik yatırımlarla dünyada çok az sayıda olan paslanmaz çelik üretim tesisleri ilimizde de kurulacak” ifadelerini kullandı.

“ORTAK ŞİRKETLER KURARAK GÜÇLÜ VE ORTAK MARKA İMAJIYLA ÜRÜNLERİN ULUSAL VE ULUSLARARASI PAZARLARDA SATILMASINI SAĞLAYACAĞIZ”

Elazığ'da ortaklık kültürünü daha sağlamlaştıracaklarını ve kurulacak ortaklıklarla Elazığ ekonomisini daha da büyüteceklerini belirten Arslan, “ Elazığ'da aynı yada benzer konuda faaliyet gösteren çeşitli sektörlerdeki firmaları bir araya getirerek ortak hareket etmeleri, ortak şirket kurarak güçlü ve ortak marka imajıyla ürünlerini ulusal ve uluslararası pazarlara satmaları hedeflenecek. Kurulacak olan işbirliği marka ve satış şirketlerine, Elazığ Sanayi ve Ticaret odasının iştirak şirketi de ortak ve destek olarak öncü rolü üstlenecektir." şeklinde konuştu.

“BAYANLARIN İLİMİZ EKONOMİSİNE KATILIMI TEŞVİK EDİLECEKTİR”

Bayanların işgücüne katılımı ile ilgili olarak da ciddi projeler ortaya koyan Arslan, “Elazığ'daki bayanlardan fikri olan ancak imkanı olmayan, evinde ürettiğini pazarlamak isteyen girişimci bayanlar ile, üretici ve yatırımcı olan ancak iş hacmini büyütmek isteyen ya da sermaye sıkıntısı çeken bayanların bu konudaki girişimci ve katılımcı anlayışlarının ekonomik güce dönüştürülmesi amacıyla ortak platform oluşturulacak. ETSO'nun iştirak kuruluşları ve bayanların ortaklıklarıyla ticari şirketler ya da organizasyonlar kurulup ETSO'nun öncülüğünde profesyonel yönetim ve danışmanlık hizmeti verilecektir. Bayanlar tarafından üretilen ürünler profesyonel yöntemlerle pazarlanacak bunun için etkin platformlar oluşturulacak. Bu sayede Elazığ'daki bayanların ilimiz ekonomisine katılımı teşvik edilecektir” İfadelerini kullandı.

“ETSO YENİ İŞTİRAK ŞİRKETLERİYLE GÜÇLENECEK”

Ülkemizin gelişmiş ekonomiye sahip ticaret ve sanayi odalarında bulunan ve bu illerinde şuanda uygulanan iştirak şirketleri örneğini Elazığ'a kazandıracaklarını belirterek, “ Elazığ TSO' nun faaliyet etkinliğini arttırmak, ayrıca sektörel ve ticari olarak firmalara örnek ve öncü olma rolü üstlenmesi, lokomotif şekilde çalışması amacıyla, ağırlıklı büyük hissedar ETSO olacak şekilde diğer mesleki sivil toplum kuruluşları, büyük sanayi kuruluşları, profesyonel yönetim ve organizasyon kuruluşları da dahil edilerek iştirak şirketleri kurulacak. Bu uygulama, İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Antalya, Kayseri ve Konya gibi illerde etkin olarak uygulanmaktadır. Ayrıca, ekonomik gelişmeleri hızlandırmak ticari aktiviteyi arttırmak, ilimizdeki doğal, kültürel tarihi değerleri tanıtmak amacıyla tanıtım ve teknik destek ajansları kurulacaktır. ETSO'nun hizmet ve faaliyetlerindeki kaynak sıkıntısını çözmek, hizmet kalitesini artırmak, güçlü ekonomiye sahip ETSO ile iştirak ortağı şirketleri de güçlendirmek amaçlanmaktadır” dedi

“ELAZIĞ “TORKU” MODELİ İLE BİR GIDA DEVİ OLACAK”

Elazığ gündemini uzun bir süredir işgal eden şeker fabrikası ile ilgili olarak da bir proje geliştirdiklerini belirten Arslan, “İlimizdeki Şeker Fabrikası özelleştirme idaresinden geri alınarak Konya ( Torku ) modeliyle, başta ‘şekerleme ve çikolata sektörü' olmak üzere gıda sektöründeki birçok ürünü üreten ya da fason olarak kontrollü şartlarda ürettiren bir yöntemle kendisine bağlı onlarca farklı sektörü lokomotif gücü ile harekete geçirecek organizasyona sahip bir gıda devi oluşturacağız. Bu sayede İlimizde tarım ve hayvancılık sektörüne dayalı binlerce kişinin istihdam edildiği yeni bir alan sağlanacaktır ” diye konuştu.

“ELAZIĞ SAVUNMA SANAYİ YATIRIMLARI MERKEZLERİNDEN BİRİSİ OLACAK”

Elazığ'ın savunma sanayi alanında merkez olacağını dile getiren Arslan, “Ülkemiz savunma sanayinde kullanılan birçok kritik ve üstün nitelikli hammadde, malzeme, yarı mamul, yedek parça ve ekipmanın büyük bir kısmı yurtdışından büyük meblağlar ödenerek ithal edilmektedir. Bu konuda yatırım yapan Türkiye'de birkaç il mevcuttur. Bu çerçevede üniversiteler Savunma Sanayi Müsteşarlığı, ASELSAN, TÜBİTAK, HAVELSAN, ROKETSAN, MKEK, OTOKAR, TUSAŞ, TAİ, FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. gibi kuruluşlarla işbirliği yapılarak ilimizdeki bu konuda var olan yüksek heyecan, istek, nitelikli beyin ve iş gücü imkânları kullanılacak, bu konuda yeni firmalar kurularak üretim yapılacaktır “ ifadelerini kullandı.

“İLÇELERDE OSB ALANLARI OLUŞTURULACAK”

İlçelerin tamamında organize sanayi bölgesi alanları oluşturacaklarını kaydeden Arslan, “Şehir merkezi şu an yeterli hazırlıklara sahiptir. Ancak ilçe sınırlarında olan ve imara açılma riski taşıyan ancak şu anda hiçbir şekilde kullanılmayan mera alanları, Hazine Müsteşarlığı'ndan ve Milli Emlak'tan alınarak gerekli yeni yasal düzenlemelerle OSB alanları oluşturulması sağlanacaktır. Özellikle büyük ve orta ölçekli sanayi yatırımlarında İlimize yapılacak ve yan sanayiyi güçlendirecek stratejik yatırımlardan KDV istisnası, Gümrük vergisi istisnası, yatırıma katkı oranı, sigorta pirimi, yatırım yeri tahsisi, işveren hisse desteği, gelir vergisi ve stopaj desteği gibi konulardaki teşviklerden ve devlet desteklerinden daha fazla faydalanması açısından bu sanayi şirketlerinin yeni OSB alanlarının içini tercih etmesi teşvik edilecektir. Bu konuda ulusal ve küresel firmalarla birebir görüşüp ilimizdeki imkanlar anlatılacaktır. Bu noktada Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili alt birimleri ile yereldeki mülki ve idari amirlerle koordinasyon sağlanacaktır ” şeklinde konuştu.

“HAYVANSAL VE TARIMSAL ÜRÜNLERİMİZ ULUSAL VE ULUSLARARASI MARKALARA DÖNÜŞECEK”

Arslan Birçok ilde olmayan ancak İlimizin yüzyıllardır doğal zenginliği ve lezzeti olan birçok hayvansal ve tarımsal ürününün bulunduğunu aktardı ve ekledi:

Bu ürünlerimiz için yeni marka ve coğrafi işaret çalışmaları yapılacak bu ürünler Türkiye ve dünyaya pazarlanacak. Sadece bu amaçla yeni tanıtım ajansları ve şirketleri kurularak çevre illerimizde birçok somut örneği olduğu üzere bu ürünler için yeni inovasyon-yenilikçi ve pazarlama teknikleri kullanılacaktır. Bu sayede hayvansal ve tarımsal ürünlerimiz ulusal ve uluslararası markalar haline gelecek.

“İHRACAT HEDEFİMİZİN 400 MİLYON DOLAR'IN ÜSTÜNDE OLACAĞINI TAAHHÜT EDİYORUZ”

Elazığ'da ihracat gerçekleştiren firma sayısını ve ihracat gelirlerini arttıracakları vurgulayan Arslan ,”ETSO' nun resmi internet sitesinden aldığınız bilgiye göre 2013'yılı sonu itibariyle ilimizde 57 ihracatçı firma olduğu beyan edilmektedir. 2016 yılı itibariyle araştırılıp yayınlanmayan bir bilgiye sahip değiliz. Ancak Elazığ'da var olan ancak yeterince teşvik edilemeyen, önü açılamayan ve desteklenmeyen firmalarımız bulunuyor. Bu firmalarımız desteklendiği takdirde ihracatçı firma hedefimizin en az 100 olacağını öngörüyoruz. Ayrıca 1.Yılın sonunda toplam ihracat hedefimizin de 400 milyon Dolar üstünde olacağını taahhüt ediyoruz ”dedi

“ÜNİVERSİTE KURACAĞIZ”

ETSO başkanlığı döneminde Elazığ'a ikinci bir üniversite kazandıracaklarını söyleyen Arslan “İlimizde kırk yılı aşkın bir süredir eğitim veren ve yetiştirdiği on binlerce eğitimli insanın ülkemizin dört yanında hizmet verdiği Fırat Üniversitemize ilave olarak, ETSO'nun öncülüğünde, özel sektör, milli sivil toplum kuruluşları ile vakıfların katılımıyla mütevelli oluşturularak özel bir üniversite kuracağız. Türkiye'de Ticaret ve Sanayi Odaları öncülüğünde kurulmuş birçok üniversite mevcuttur. Ülkemizin birçok yerinde örneği olan bu üniversiteyi ilimize kazandıracağız” dedi.

Bakmadan Geçme