Elazığ TSO'nun Mermer Projesi Onaylandı
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak 'Elazığ Mermer İhracatının Artırılması İçin Güç Birliği Projesi' Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü tarafından onaylandı.
“Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” kapsamında Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak; “Elazığ Mermer İhracatının Artırılması İçin Güç Birliği Projesi”, Elazığ ilinde mermer sektörüne yönelik kümelenme odaklı olarak ihracatı artırmayı hedefleyen proje, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü tarafından onaylandı.
Projele ilgili olarak Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı İdris Alan şu değerlendirmede bulundu: “Elazığ bölgesinde yaklaşık 22 cins farklı mermer üretimi yapılmaktadır. Bu üretimden Elazığ Vişne Mermeri olarak adlandırılan mermerin üretiminin tamamı Elazığ bölgesinde gerçekleştirilmektedir. Ancak yöredeki firmaların ortak hareket edememesi sonucunda fiyat odaklı rekabet edilmekle, bu yaklaşım yöredeki bütün firmalara zarar vermektedir. Sektöre yönelik gerçekleştirilen bütün araştırma, çalıştay ve raporlarda firmaların birlikte hareket etmesine vesile olacak çalışmaların gerekliliğinin önemi dikkat çekmektedir. Ayrıca Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası tarafından gerçekleştirilen mülakatlarda da bu ihtiyaç ortaya çıkmaktadır. Gerçekleştirilecek proje ile firmaların birlikte faaliyetler gerçekleştirmesi suretiyle kümelenme yaklaşımı çerçevesinde kazanımlar sağlayabilecekleri yönünde farkındalık kazanmaları amaçlanmaktadır.
Yine 2014 yılında gerçekleştirilen -Elazığ 1.Ekonomi Kurultayı-nda da maden-mermer sektörü ilin öncü sektörü olarak belirlenmiş olup, bu sektörün rekabet gücünün artırılarak ihracat potansiyelinin yükseltilmesi öncelikli hedef olarak belirlenmiştir. Ülkemizin 2023 yılında 500 milyar Dolar ihracat hedefini yakalaması için Ekonomi Bakanlığınca yapılan çalışmada Elazığ bu hedefe katkı sağlayabilecek potansiyeli olan iller arasında gösterilmiştir.
Bu proje, Elazığ TSO liderliğinde; Fırat Kalkınma Ajansı ortaklığıyla Ekonomi Bakanlığı tarafından sağlanan; İhtiyaç Analizi, Eğitim, Danışmanlık, Yurtdışı Pazarlama, Alım Heyeti ve İstihdam desteklerinden oluşmaktadır.” dedi.