Sosyal Risk Haritası Çalışmaları

Yönetmen Elmas Arus sosyal risk haritası çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla Elazığ'a geldi.

PAYLAŞ
Harput TV - Harput TV

Avrupa Konseyi'nde Raoul Wallenberg adına düzenlenen insani yardım ödülünü kazanan Yönetmen Elmas Arus, sosyal risk haritası çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla Elazığ'a geldi.

Valilik tarafından hayata geçirilen “Sosyal Risk Haritası” çalışmaları kapsamında Elazığ’da yaşayan Roman kökenli vatandaşların sorunlarının tespit edilmesi çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla Elazığ’a gelen yönetmen Elmas Arus, Sağlık Bakanlığı Avrupa Birliği Daire Başkanı Dr. Elif Ekmekçi, Roman temsilcileri Halil Gerçek ve Yılmaz Eser Vali Ömer Faruk Koçak’ı ziyaret ettiler.

Ziyarette bir değerlendirme yapan Vali Ömer Faruk Koçak; “Elmas Arus, Türkiye’de Roman kökenli vatandaşlarımızın problemleriyle ilgili yaptığı “Buçuk” filmiyle İsveçli diplomat Raoul Wallenberg adına düzenlenen insani yardım ödülünü ilk defa alan yapımcıdır. İlimizde yaşayan roman kökenli vatandaşlarımızın problemleri ve yaşadığı sıkıntılarla ilgili olarak bu zamana kadar yaptığı çalışmaların tecrübelerini bizimle paylaşarak roman kökenli vatandaşlarımızın yaşadığı yerleri ziyaret edip onların problemlerini yerinde tespit ederek daha önce başlatmış olduğumuz Sosyal Risk Haritası içerisinde büyük ölçüde yer alacak çalışmaları yapmak üzere buraya geldiler. Ben ödülünü yeni alarak Türkiye’ye dönmesine rağmen buraya gelerek çalışmalara katılan Elmas Arus’a teşekkür ediyorum. Biz hem kendisiyle hem de burada yaşayan vatandaşlarımızla ortak çalışma yaparak elimizden geldiği kadar dezavantajlılık durumlarını ortadan kaldırmaya yönelik çözümler üretmeye gayret edeceğiz” dedi.

Elazığ’da başlatılan sosyal risk çalışmasının kendi çalışmalarına çok önemli bir katkıda bulunacağını belirten Sağlık Bakanlığı Avrupa Birliği Daire Başkanı Dr. Elif Ekmekçi ise; “Burada bulunmamızın sebebi Roman vatandaşlarımıza yönelik 4 bakanlık ve Elmas Arus’un başkanlığını yaptığı 32 sivil toplum kuruluşunun katılımıyla başlattığımız Kamu-STK diyalog grubunun çalışlarına bir yenisini ve en önemlisini eklemek. Sayın Valimizin desteğiyle 2 yıldır devam eden çalışmaları tüm Avrupa Birliğine ve Avrupa Birlik Komisyonu’na sunma imkânı bulduk. Ancak bakanlık merkezli yaptığımız çalışmaların yerelde bir uygulamasını bugüne kadar yapamamıştık. Burada başlatılan çalışmaların büyük katkısıyla bunu Elazığ’da uygulamaya geçirerek olumlu sonuçları elde etme imkanımız olacak. Dünya Sağlık Örgütünün desteği ve katkılarıyla Elazığ’da yürütülen çalışmalar bizim çalışmalarımız için çok önemli bir temel oluşturuyor” dedi.

Elmas Arus ise kendilerini Elazığ’a davet ettiklerinden dolayı Vali Koçak’a teşekkür ederek, “Çalışmalarımızın temeli olan dezavantajlı grupların dezavantajlılık durumlarının ortadan kaldırılması adına yapılacak olan bu çalışmanın içinde olmaktan çok mutlu ve gururluyum. Sayın Valimizle Kamuda Sıfır Ayrımcılık Derneği olarak Kamu-STK diyalog grubu projesinde istişarelerimiz olmuştu. Biz bu projenin yerel ayağının da devam ettirilmesi gerektiğini düşünerek 2013 senesinde 5 ilimizde çalışmalar yürüttük. Fakat yaptığımız çalışmaların yerel de karşılığının olmadığını gördük. Sayın Valimizin bu çalışmayı başlatmasıyla bunun karşılığını göstermesi bizi ayrıca motive etti ve heyecanlandırdı. Roman açılımıyla birlikte romanlar ciddi anlamda görünür oldu. Fakat Elazığ da yaşayan romanların sorunlarının görünür olması bu sorunlara kamu kurumlarıyla işbirliği çerçevesinde bu çözümün uygulaması bizim için çok önemli. Bu işbirliği Türkiye deki birçok ile örnek olabilecek bir çalışmadır” dedi.

Ziyarette Tunceli ve Elazığ da yaşayan Romanların temsilcileri Halil Gerçek ve Yılmaz Eser de Romanların sorunları hakkında bilgi verdi.

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN