10-16 Mart Tuza Dikkat Haftası

Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. İbrahim Halil Akkuş 10-16 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

PAYLAŞ
Harput TV - Harput TV

Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. İbrahim Halil Akkuş 10-16 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

“Dünya Sağlık Örgütü;  yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını korumak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram(bir çay kaşığı) olarak önermektedir. Bu miktar ise yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle sağlanmaktadır. 

2008 yılında Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin yaptığı ve ülke genelini yansıtan “Türk Toplumunda Tuz Tüketimi Çalışması”na göre tuz tüketimimizin günde 18 gram olduğu belirlenmiştir.  2012’ de tekrarlanan çalışmada tuz tüketimimizin biraz azalmakla beraber halen sağlığımızı olumsuz etkileyebilecek düzeyde olduğu saptanmıştır (15/gün). Bu miktar günlük alınması gereken tuzun üç katına karşılık gelmektedir.

Türk Nefroloji Derneği’nin gerçekleştirdiği Türkiye Kronik Böbrek Hastalığı Prevalans Araştırmasına göre,  ülkemizde kronik böbrek hastalığı görülme oranı hızla artmaktadır (%15.7). Bu artışa neden olan en önemli risk faktörlerinden birisinin aşırı tuz tüketimi olduğu ifade edilmektedir.

Kısacası aşırı miktarda tüketilen  tuz;  kan basıncında artış ile kalp, damar, böbrek, pankreas hastalıklarına neden olmakta, kemik sağlığımızı bozmaktadır. Bu nedenlerle Bakanlığımız tarafından Kasım 2011 yılında  “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı 2011-2015” başlatılmıştır.

Günde tüketilen tuz miktarının sadece 1gram azaltılması bile felçlerde %5’lik, kalp krizlerinde %3’lük;   Tuz alımının günde 9 gram azaltılması ise felçlerde %34, kalp krizlerinde %24 oranında azalma sağlar.

Sonuç itibariyle Türkiye’de kişi başına tüketilen tuz miktarının ortalama 10 gram civarında azaltılması gerekmektedir.

Tuzu azaltmak kronik böbrek hastalığından korunmada önemli bir faktördür.

Kronik böbrek hastalığından korunmak için 8 altın kural:

Düzenli egzersiz yapın
Sağlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun
Tuzu azaltın
 Yeterli sıvı alın
Sigara içmeyin
Ağrı kesici ilaçlardan kaçının
Kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün

Risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin

Gıdaları Satın Alırken Etiketlerine Bakın ve Daha Az Tuz/Sodyum İçeren Seçenekleri Tercih Edin.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN