Balık Grubu Adına Konuştu

Elazığ Milletvekili Sermin Balık, Türk Dil Kurumunun Kürtçe-Türkçe/Türkçe-Kürtçe Sözlük yayınlayacağını kaydetti.

PAYLAŞ
Harput TV - Harput TV

Türk Dili Kurumunun 2014 yılı bütçesi ile ilgili AK Parti Grubu adına söz alan Elazığ Milletvekili Sermin Balık, Türk Dil Kurumunun Kürtçenin okullada seçmeli ders olarak okutulmaya başlanmasının ardından Kürtçe-Türkçe/Türkçe-Kürtçe Sözlük yayınlayacağını kaydetti.

Balık konuşmasını şöyle sürdürdü; “Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli kültür kurumlarından biri olan ve Türkçemizin geliştirilmesi amacıyla 1932 de Türk Dili Tetkik Cemiyeti olarak kurulan daha sonra 1936 da Türk Dil Kurumu adını alan kurumun faaliyetlerinin başında; bilim çalışmalarının desteklenmesi, derleme, tarama ve terim çalışmalarının genişletilerek planlı bir şekilde sürdürülmesi; farklı bilim dallarından birçok uzmanın katıldığı bir Türkçe Sözlük Çalışma Grubu oluşturularak günlük ve tarihî metinlerin taranması ve tanımlamaya yönelik çalışmaların sürekliliğinin sağlanması öne çıkmaktadır.

Bu bağlamda Eğitim-Öğretim ve haberleşme araçları başta gelmek üzere her yönüyle Türkçenin doğru ve güzel kullanılması, halkın Türkçe bilincinin geliştirilmesi Türk Dil Kurumunun üzerinde durduğu önemli konulardandır.

Türkçenin sözlüklerini, yazım kılavuzunu ve çeşitli yazılımlarını herkesin ücretsiz olarak yararlanmasına sunan Türk Dil Kurumu, 2013 yılının on bir aylık döneminde 42’si yeni, 25’i tıpkıbasım olmak üzere 67 adet eserin de baskısını gerçekleştirmiştir.

Bilim ve teknolojide ortaya çıkan yeni kavramları karşılamak için kelime ve adlandırma çalışmalarını ilgili bilim adamlarının katkılarıyla sürdürmekte; halk içinde doğru güzel ve örnek Türkçenin yaygınlaştırılması için basın yayın kuruluşlarıyla, kitle haberleşme araçlarıyla iş birliği içerisinde hareket etmektedir.

Yayımladığı kitap sayısı 1095'i bulan Türk Dil Kurumu okuyucuların yayınlarına dünyanın her yerinden ulaşıp satın alabilmelerine olanak vermek amacıyla sanal mağazasını 2011 yılında internet sayfasında açmıştır. Yakın bir zamanda ise kitaplarını e-kitap olarak da okurlarına sunacaktır.

Aynı zamanda Türk Dil Kurumu, kütüphanesindeki yazma ve nadir eserleri de tam metin olarak sanal ortama aktarmıştır. Artık dünyanın her yerinden araştırmacılar Türk dilinin yazma ve nadir eserlerine tam metin olarak ulaşabilmektedirler. Bu çalışmalarla, her an iletişime hazır sanal bir Türk dili kitaplığı kurulmaktadır.      

Türk Dil Kurumu, Türkçe ile ilgili en doğru bilgiye en kısa sürede ulaşmanın merkezi konumuna gelmiş ve tüm dünyada Türk diline ilgi duyanların buluşma noktası olmuştur.

Türkçe ve Türk lehçeleri sözlükleri dışında   İngilizce-Türkçe, Almanca-Türkçe,  Gürcüce-Türkçe,  Rumence-Türkçe,  Hindu-Türkçe,  Urdu-Türkçe,  Sırpça-Türkçe  sözlükleriyle başka dillerin sözlüklerini hazırlama konusunda da yetkinliğini ispatlamış olan Türk Dil Kurumu, Kürtçenin okullarımızda seçmeli ders olarak okutulmaya başlanmasıyla bu dersi alan öğrencilerimizin ihtiyacına cevap verecek Kürtçe-Türkçe/Türkçe-Kürtçe Sözlük de yayın aşamasındadır.

Türk Dil Kurumu; Türkçenin geliştirilmesi ve zenginleştirilmesi çalışmalarını günümüz teknolojisinin bütün olanaklarından yararlanarak yürütmektedir.

Sempozyum, panel gibi bilimsel toplantıların yanında halka, öncelikle de gençlere yönelik sohbetler, konferanslar düzenlenmekte, üniversitelerde kurulan Türkçe topluluklarının çalışmaları özendirilmekte ve desteklenmekte, böylece halkın bütün kesimlerinde dil bilincinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için çaba harcamaktadır.

Türk Dil Kurumunun geleceğe yatırım anlamında çok değerli bulduğum ve önemsediğim bir faaliyeti de verdiği burslar. Kurum, Türk Dili alanında öğrenim gören ve araştırma yapanların teşvik edilmesi amacıyla lisans ve lisansüstü düzeylerde öğrenim gören öğrencilere yönelik burs programı yürütmektedir.

Bu kapsamda Türk Dil Kurumu; 2013 yılında 156 kişiye burs imkânı sağlanmış; 2014 yılında da 200 kişiye daha burs imkânı sağlanması öngörülmektedir.

2011 yılında başlatılan Türk İşaret Dili projesi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte hazırlanan Türk İşaret Dili Sözlüğü Türk Dil Kurumunun internet sayfasında kullanıma açılmıştır. Türk İşaret diliyle ilgili daha kapsamlı ve temel bir sözlük ve dilbilgisi kitabının hazırlanması çalışmaları ise sürdürülmektedir”.

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN