Bayramda Beslenme Önerileri

Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğü Ramazan Bayramının gelmesi nedeniyle besleme önerilerini içeren bir açıklama yaptı.

PAYLAŞ
Harput TV - Harput TV

Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğü Ramazan Bayramının gelmesi nedeniyle besleme önerilerini içeren bir açıklama yaptı.

 Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğünde görevli Diyetisyen Burçin Aygün, Ramazan ayı süresince değişen yeme alışkanlığımız ve Ramazan Bayramında dikkat etmemiz gereken konuları şu şekilde özetledi:

Ramazan ayı boyunca oruç tutulduğu ve günlük öğün sayısında azalma olduğu için beslenme alışkanlıklarında çeşitli değişiklikler meydana gelir. Bayramda ise yeme özgürlüğüne kavuşmuş olduklarını düşünen bireyler normalden fazla besin tüketimine meyilli olup, bayram ziyaretleri nedeniyle tatlı ve çeşitli ikramlarla dolu tabakların tüketimi artar. Keyifle geçirilmesi gereken bu günlerde ikramların miktarlarına dikkat ederek tüketilmelidir. İkram edilen her şeyi bitirmek yerine tadına bakmanız sizi de ev sahiplerini de mutlu edecektir.

Ramazan boyunca sadece iki öğün beslenmeye alışan vücudun metabolizma hızı düşer ve bayram nedeniyle fazla miktarda tüketilen hamur işleri, tatlılar nedeniyle kısa sürede hızlı kilo alma tehlikesi bulunur.

Bayanların metabolizması erkeklerden daha yavaş çalışır. Bu nedenle kadınların, bayramda tatlı ve hamur işi tüketmek konusunda eşleriyle yarışmamaları gerekir. Bu dönem hızlı kilo alınabilecek bir dönemdir, daha düşük kalorili yiyecekler tüketmeye özen gösterilmelidir.

Öncelikle ramazan ayı boyunca 2 ye indirmek zorunda kaldığımız öğünlerimizin sayısını 3 ana ve 3 ara öğün olacak şekilde değiştirdiğimizde hem yavaşlayan metabolizmamızı hızlandırıyoruz hem de kan şekerimizin dengeli seyrini sağlamış oluyoruz ki diyabeti ve insülin direnci eğiliminde olanlar için bu çok önemli. Ziyaretler esnasında bol bol ikramlarla karşılanacağımız için güne hafif bir kahvaltı öğünüyle başlamak daha doğru olacaktır. Söğüş sebze, yağsız peynir, tam tahıllı ekmek ve zeytin ile yapılacak kahvaltı öğünü dengeli bir enerji dağılımını da karşılayacaktır. Aynı zamanda pastırma, sucuk, pişi, börek , kızartma gibi ağır yiyeceklerden uzak durmalıyız.

Bayramlarda GIS (Gastrointestinal Sistem- sindirim sistemi) şikayetleri artıyor. Bunun nedeni çok miktarda çikolata ve tatlı tüketimimizdir. Bayramlar kalp hastalığı, şeker hastalığı olan kişiler için risklidir. Bu kişiler beslenmelerine özen göstermelidirler. İçerdikleri yoğun şeker ile vücudun boş bir enerji almasına neden olacağı için vücut ağırlığı ile ilgili problemleri olan kişiler de yine tüketimlerine dikkat etmelidirler. Çikolata ve tatlı tüketimi çocuklarda aşırı tüketim nedeniyle ishal ve kusmaya neden olabileceği için çocukların bu yiyecekleri tüketmelerine sınırlama getirilmelidir. Gün içerisinde yine az ve sık yeme alışkanlığının devam ettirilmesi gerekir. Oruç tutmaya alışmış vücudun bir anda fazla yemek ile doldurulmaması gerekmektedir. Aşırı yağlı yiyeceklerden, kızartmalardan, sindirimi zor olan besinlerden biraz uzak kalmak sağlıklı bir bayram geçirebilmek için iyi olacaktır. Şeker, kalp, yüksek tansiyon hastaları ve diğer birçok kronik hastalığı olan kişilerin bayramda da beslenme programlarına dikkat etmesi ve bayramı kaçamak için bir fırsat olarak değerlendirmemeleri gerekir. Özellikle 0-12 yaş grubu bebek ve çocukların, büyüme ve gelişime katkısı olmayan, boş kalori kaynağı şeker ve şekerli ürünlerden uzak tutulmaları, tüketimlerine bir miktarda olsa kısıtlama getirilmesi bayram günlerini daha güzel ve sağlıklı geçirmenizi sağlayacaktır.

Bayramda gelen misafirlerinize şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar; çay, kahve, gazlı içecekler yerine ise bitki çayı, madensuyu, ayran, komposto ikram edilmelidir. Ramazan boyunca kazanılan, yemek yiyip yatma alışkanlığını da unutmalı ve yeme işlemini uyumadan 2 saat önce sona erdirilmelidir.

Bayramlarını her şey dâhil otellerde geçirecek olanlar içinse önerimiz, açık büfelerin ihtişamına kanmamaktır. Tabaklara yenebilecek kadar besin koyulmalı, yiyeceklerin görünüşüne ve kokusuna adlanılmamalıdır. Yemeklerden 1,5-2 saat sonra hafif-orta tempolu yürüyüşler yapılmalı, yavaşlayan metabolizmanın çalışmasına katkıda bulunulmalıdır. Su tüketimine dikkat edilmeli ve günlük 1,5- 2 litre su tüketmeye çalışılmalıdır. Ziyaretlerdeki çay ve kahve ikramlarına dikkat edilmelidir. Günlük içeceğiniz çay miktarı 3- 4 bardağı, kahve ise 2 fincanı geçmemelidir. Mümkünse bitkisel çaylar tercih edilmelidir.

Elazığ Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. İbrahim Halil AKKUŞ Ramazan Bayramının tüm İslam alemine sağlık, huzur, mutluluk getirmesi temennilerini dile getirerek Ramazan ayı süresinde oruç tutarak elde ettiğimiz sağlığımızı bayramda da koruyarak devam ettirmemiz gerektiğini, bunun içinse sağlıklı beslenme önerilerine titizlikle uymanın ilk şart olduğunu  belirtti.                                                                          

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN