'Beyaz Baston Haftası'

Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından “7-14 Ocak Beyaz Baston Körler Haftası” nedeniyle yazılı açıklama yapıldı.

PAYLAŞ
Harput TV - Harput TV

Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi, Kronik Durumlar Birimi tarafından halkımızda farkındalık oluşturmak için “7-14 Ocak Beyaz Baston Körler Haftası” nedeniyle yazılı açıklama yapıldı.

İnsanlarda görme duyusunu kaybetme korkusu yaşam ile eşdeğerdedir. Bu derece önemli bir duyu organı olan gözlerimizin sağlığı çeşitli sebeplere bağlı olarak bozulabilir. Bu konuda en önemli noktalardan birisi, birçok göz hastalığının zamanında teşhis ve tedavi edilmesi ile körlüğün önlenebileceği gerçeğidir. Hastaların bu konuda duyarlı olması, en küçük bir şikâyeti dikkate alması en kıymetli organlarımızdan biri olan gözlerimiz için çok önemlidir. Özellikle periyodik göz kontrollerinin yapılması, birçok göz hastalığının henüz belirtileri başlamadan önlenmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayacaktır.

Dünyada 10 milyon kadar kişinin, çoğunlukla önlenebilir nedenler yüzünden görme yeteneğinden yoksun kaldığı sanılmaktadır.

Körlük, görme yeteneğinin bulunmaması ya da yitirilmiş olmasıdır. Körlük, beyindeki görme merkezinin ya da görme sinirinin zarar görmesi sonucu ortaya çıkabildiği gibi, doğrudan doğruya gözlerden de kaynaklanabilir.

Her çağda bağımsızlaşma ve özgürleşmenin çeşitli araçları vardır. Bütün çağlar boyunca baston da körlerin bağımsızlaşmasını ve özgürleşmesini simgeleştiren en önemli araçtır. Basit bir değnekten evrimleşerek baston haline gelen nesnenin beyaz baston oluşunun öyküsü 20. yüzyılda başlar. 1921 yılında bir trafik kazası sonucu kör olan bir fotoğrafçı, çevredekilerin kendisinin kör olduğunu anlaması ve dikkat çekici olması için bastonunu beyaza boyayarak dolaşmaya başlar, Londra sokaklarında. Bu deneyim o denli başarılı olur ki, 1931'de Fransız Körler Örgütü, körlerin bastonunun beyaza boyanmasını ve beyaz baston adıyla simgeleştirilmesini kararlaştırır. Bu uygulama giderek yaygınlaşır ve körlerin kullandığı baston, beyaz baston olarak anılmaya başlar.

Dünyada her yıl Ocak ayının ikinci haftası ( 7-14 Ocak ) Beyaz Baston- Körler Haftası olarak anılmaktadır. Bütün çağlar boyunca beyaz baston da körlerin bağımsızlaşmasını ve özgürleşmesini simgeleştiren en önemli araçtır.

Engelli olmak kusur değildir. Asıl kusur, engellilere bakış açısındaki eksikliklerdir!    

     

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN