Cip Mesire Alanında Kapsamlı İlaçlama

Elazığ Belediyesi, hem suda hem karada özel anfibik araçlarla vektörel ilaçlama hizmeti vermeye başladı.

PAYLAŞ
Harput TV - Harput TV

Elazığ Belediyesi, hem suda hem karada özel anfibik araçlarla vektörel ilaçlama hizmeti vermeye başladı.

Elazığ Belediyesi, çevre ve insan sağlığını tehdit eden sinek ve larvalara karşı ilaçlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Çalışmalar kapsamında Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz’ın talimatları doğrultusunda Türkiye’de bir çok gölün temizlenmesinde kullanılmaya başlanılan hem suda hem karada hareket eden özel donanımlı anfibik araçla Cip Mesire Alanı’nda ilaçlama çalışması yürütülüyor.

Cip Mesire Alanın’da baraj kıyısındaki bataklık ve sazlık alanlar özel Anfibik araçlarla taranıp ilaçlanırken diğer belediye çalışanları da açık alanlar, durgun sular, rögarlar, foseptik kuyuları, kanallar ve çöp konteynerlerinin bulunduğu alanlarda da sivrisinek, karasinek, kene, hamamböceği ve haşerelere karşı düzenli olarak ilaçlama çalışması yapıyor. İlaçlama çalışmalarında Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ilaçlar kullanılıyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Uzman Ahmet Odabaşı, Cip Barajı’na Ferma-Aqua ilave edildikten sonra hemen azot ve fosforda azalmaların başlayacağını belirterek,  “Yüksek azot ve fosfor, yazın yükselensıcaklıkların da etkisiyle su içinde yaşayan fitoplanktonların (suda yaşayan yosun ve diğer bitkisel kaynaklı mikroskobik canlılar) miktarını artırmaktadır. Fitoplanktonlar ve sucul bitkiler aslında balıklar için yemdir ve balık miktarını arttırır. Ancak Elazığ’daki gölde olduğu gibi, suda aşırı miktarda fosfor olduğunda problem başlar. Sucul bitkiler ve fitoplanktonlar kontrolsüz biçimde aşırı artar ve gerek yaşarlarken gerekse öldüklerinde çürürken, suda erimiş oksijeni kullanıp tüketirler. Ferma-Aqua içindeki faydalı mikroorganizmalar, göldeki azot ve fosforu azaltarak, ötrifikasyonu önleyecektir. Ferma-Aqua içindeki özenle seçilmiş ve birbirlerinin yaşamlarını destekleyen mikroorganizmalar üremek için sudaki fosfor ve azot elementlerini kullanırlar. Özellikle fosfor her canlının DNA’sında kullanılan yaşam için son derece gerekli bir elementtir. Ferma-Aqua içinde hem aerobik hem de anaerob yararlı mikroorganizmalar mevcuttur. Böylelikle, doğadaki azot çevriminde hem nitrifikasyonu hem de denitrifikasyonu hızlandırarak sudaki azotu azaltırlar." ifade etti. 

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ise yaptığı açıklamada şunları kaydetti.

İlaçlama çalışmalarımızı tüm şehir merkezinde yürütüyoruz. Türkiye’de son zaman teknolojinin en iyisi anfibik araçlarla Cip Barajı’nı bataklık ve kayalık bölgelerde ilaçlama yapıyoruz. Bu araçların çok faydasını göreceğiz. Çünkü sırt ve el pompalarıyla ulaşılamayan alanlara girebiliyoruz. Burada ilaçlama çalışmamızı etkin bir şekilde yürütüyoruz. Sonbaharın sonlarına kadarda mücadelemiz devam edecek.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN