Maden ve Alacakaya Taşınmalı!

MASSAD tarafından yapılan açıklamada Maden ve Alacakaya'nın fiziki olumsuzluklarına dikkat çekilerek merkezlerin taşınması önerildi.

PAYLAŞ
Harput TV - Harput TV

Maden, Alacakaya, Sivrice ilçelerini kapsayan ve bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, yine kırsal alandaki verimliliği ve istihdam imkanlarını artırarak, sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkıda bulunmak olan MASSAD projelerini kamuoyuyla paylaştı.

Konuyla ilgili MASSAD’tan yapılan açıklamada şunlara yer verildi; “22.06.2012 yılında kurulan Elazığ’ın ilk ve tek bölgesel derneğimiz her şeyden önce siyaset üstüdür. Hiçbir fikir, cemaat ve partinin uzantısı değildir. Yaklaşan yerel seçimler nedeni ile derneğimiz üzerinden siyasi rant elde etmeye çalışanların olduğu gözlemlenmiştir. Öncelikle şunu direkt ve net olarak belirtmek isterim.

Biz gerek derneklerin kuruluş hakkında kanun çerçevesinde, gerekse bölgeye hizmet etme felsefemizden hareket ederek siyaset ile hiçbir alakamızın olmadığı ancak bölgeyi ilgilendiren her türlü kararı inceleme, değerlendirme olumlu ve olumsuz her türlü stratejiyi de tüzüğümüz gereği tartışmaya açık olduğumuzu da belirtmek isteriz.

Kapsadığı hinterlant olarak Elazığ İli Merkez olmak üzere 50 bin, ilçe merkez ve göç eden nüfus ile birlikte ortalama olarak 100 bin nüfusa sahip olduğu bir bölgesel güç üzerinden şimdiden siyasi hesapların yapılması bölge olarak bizi rahatsız etmekte ve üzmektedir.

Biz isteriz ki bölgeye hizmet açısından projeler üreterek hesaplar yapılsın. Bu konuyu özellikle Elazığ merkez olmak üzere Maden, Alacakaya ve Sivrice Kamuoyu ile Yönetim Kurulumuzla birlikte paylaşmak isteriz.

İngiliz tarihi kaynaklarında  insanoğlunun bakırı ilk kez M.Ö. 7000-8000 yılları arasında Fırat- Dicle vadileri arasında bulduğunu yazıyor. Fırat ve Dicle arasında Bakır, Maden İlçesinden başka hiçbir yerde bulunmamış ve de işlenmemiştir.

Maden 1924-1927 yılları arasında Valilik ile yönetilmiş, 1927’den sonra Elazığ İline bağlı Kaymakamlık haline getirilmiştir.

Şuan 38 köyü olan ilçenin yerleşim alan darlığı özelleştirme sonucu fabrikanın ilgili firma tarafından randımanlı olarak çalıştırılamaması ilçedeki işsizliği artırdığından dolayı önemli ölçüde göç vermeye devam etmektedir.

Bakıra  dayalı bir yerleşim alanı olarak kurulan Maden ilçesinin gittikçe terk edilen bir bölge haline gelmesinin önüne geçmek amacı ile ilçenin ya Tekevler  ya da Gezin Beldesine taşınmasını istiyoruz.

Yine Madenin yaşamış olduğu talihsiz süreci Alacakaya da yaşamaktadır. Alacakaya’nın da Guleman Köyü ile Bakladamlar Köyü arasında uzanan vadiye taşınarak ilçenin gelişmesinin önünü açmak istiyoruz.

İlçelerin merkezinin nakli kanun ile olmaktadır. İlçe merkezinin nakli için Elazığ İli Maden ve Alacakaya İlçelerinin MERKEZİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ HAKKINDA KANUN TASARISI ile ilçe merkezlerinin yerleri değiştirilmesi mümkün olacaktır.

Yeni yerleşim yerine nakline kadar geçecek süre içinde hâlen bulunduğu yerlerde hukukî varlığını sürdürebilecektir. Maden ve Alacakaya ilçeleri bu süre içinde 5393 sayılı Belediye Kanunu ile diğer mevzuatın belediyelere verdiği görev ve yetkileri yeni yerleşim alanında da kullanacaktır.

İlçe Merkezlerini  yeni yerleşim alanına nakli bu alanın kamulaştırılması, imar planının yapılması gibi birtakım meselelerin çözümüne bağlıdır. Bu hususların ne kadar süre içerisinde gerçekleştirilebileceğini önceden kesin olarak belirlemek mümkün değildir. Bu nedenle, ilçe merkezlerinin  yeni yerleşim yerine nakline kadar geçecek süre içinde ilçenin hukukî varlığını mevcut yerleşim yerinde sürdürmesi zorunluluğu arz etmektedir.

Diğer taraftan, yeni yerleşim yerinde yapılacak imar planlarının yaptırılması, çeşitli altyapı hizmetlerinin başlatılması gibi bazı faaliyetlerin yürütülmesinde kanun tasarısının hazırlanmasında ilimiz milletvekilleri ile  iktidarın desteğini bölge olarak bekliyoruz. 

30-40 yıl önceki teknoloji, inşaat anlayışı, yapılaşmadaki ilkellik nedeni ile  konut stokunun standardının çok geride kalması, deprem riski taşıyan binaların çokluğu ile mücadele eden hükümetin başlatmış olduğu hızlı kentsel dönüşümü teşvik edici politikalardan Maden Alacakaya ve Sivrice ilçesinin de faydalanmasını istiyoruz. Başta Sayın Başbakanımızdan ve Sayın Milletvekillerimizden bölgemize destek vereceklerini umut ediyor ve bekliyoruz.

Ülkemizde ilçelerin merkezinin nakline en güzel örnek  Artvin iline bağlı Yusufeli ilçesidir. Artvin’in en fazla toprağına sahip İlçelerinden biri olan Yusufeli İlçesi 6. kez yerleşim yerini değiştirme hazırlığındadır. Hali hazırda ilgili ilçenin merkezinin değiştirilme tasarısı mecliste ilgili komisyonlarda bulunuyor.

Bir başka projemizde; Elazığ Diyarbakır Hazar Yol ayrımından başlayarak ve 10 metre yol  genişletilerek  ortalama 26 km.lik Çüngüş sınırına kadar ilgili yol yapıldığı takdirde  Elazığ artık GAP Bölgesi içinde yer alması hakkı doğacaktır.

Yine Sivrice’de 5 yıldızlı bir otelin yapılması gerektiğini konu ile ilgili girişimlerde bulunduğumuz belirtmek isterim. Şuan yatırımcı firmalar ile görüşme halindeyiz”. 

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN