Tarım Sigortaları 2014 Uygulamaları

Elazığ Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden bir açıklama yapılarak tarım sigortalarında 2014 yılı için getirilen yenilikler duyuruldu.

PAYLAŞ
Harput TV - Harput TV

Elazığ Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden bir açıklama yapılarak tarım sigortalarında 2014 yılı için getirilen yenilikler duyuruldu.  

“Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler ve Bölgeler ile Prim Desteği Oranlarına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı (Karar Sayısı 2013/5270) 31 Aralık  2014 tarih ve 28868 Sayılı (2. Mükerrer) Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu Karar ile;

Bitkisel ürünlerde; dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ek riskleri paket halinde; ayrıca, açık alanda yetiştirilen meyvelerde bu risklere ilaveten isteğe bağlı olmak üzere, don riski,

Seralar için dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, kar ve dolu ağırlığı ile sel ve su baskını ek riskleri paket halinde

Süt ve erkek besi sığırları ile mandalar için ölüm riski,

 Koyu ve keçiler ile koç ve tekeler için ölüm riski,

Bio-güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış tesislerde yetiştirilen kümes hayvanları için ölüm riski,

Denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünleri için ölüm riski, sigorta kapsamına alınmıştır. Buna ilave olarak, 2014 yılında ilk defa uygulamaya konulan;

Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı olan aktif (arılı) ve plakalı kovanlar için; fırtına, hortum, yangın, heylan, deprem, taşıt çarpması, nakliye, sel ve su baskını riskleri; ile ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife ve talimatları kapsamında; mevcut tesis, işletme ve yetiştiricilik bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınmıştır.

Devlet pirim desteği oranı; tüm risklerde %50 oranında uygulanacak, ancak açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme dönemi dolayısı ile sigorta paketindeki diğer riskler hariç sadece don riskinde 1/3 oranında ek prim desteği olarak karşılanacaktır.

Devlet sigorta prim desteğinden yararlanacak üreticilerin, 5488 sayılı Tarım Kanunun 20’inci maddesi d fıkrası ve geçici 2’inci maddesi ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 13’üncü maddesi ikinci paragrafında belirtildiği şekilde; Bakanlığımızın çiftçi kayıtlarına kayıtlı olmaları yasal bir zorunluluktur. Bu bağlamda bitkisel ürün sigortasında Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), diğer sigorta branşlarında ise Örtü Altı Kayıt (ÖKS), Su Ürünleri Kayıt (SKS), Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) ve Veteriner Bilgi Sistemi (TÜRKVET) gibi çiftçi kayıtları dikkate alınmaktadır. Üreticilerin, tarım sigortası prim desteğinden yararlanabilmesi için bu kayıt sistemlerine kayıtlı olması ve bu kaydını her sene güncellemesi gerekmektedir.

 Sera, su ürünleri, arıcılık (arı kovanı) ve hayvan hayat sigortalarında diğer branşlardan farklı olarak kayıt ile birlikte risk inceleme sonucunun olumlu olması halinde sigorta poliçesi düzenlenmektedir. Bu işlem yapılırken kriterler önceden belirlenmekte ve tüm bölgeler için standart olarak uygulanmaktadır. Risk inceleme sonucuna göre eksikliklerin tamamlanması talep edilmekte ve devamında poliçe düzenlenmektedir.

Tarım Sigortası yaptırmak isteğe bağlı olmasına rağmen, yaptırmayan üreticiler için; 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu’nun Yardım ve Borç Ertelemesi ile ilgili 17.Maddesinde belirtilen “Bu Kanun kapsamında, uygulama yılında yer alan riskler için tarım sigortası yaptırmayan üreticiler, 20.6.1977 tarihli ve 2090 sayılı Kanundan yararlanamaz” hükmü uygulanmaktadır.

Devlet destekli tarım sigortaları uygulamaları ile ilgili olarak Elazığ ili merkez ve ilçeleri ile bunlara bağlı köylerin ürünler bazında poliçe son kabul tarihleri TARSİM’in web sayfasında (http://www.tarsim.org.tr) yayınlanmıştır. Çiftçilerimize gerekli duyurular, İl ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından yapılmaktadır. Konuya ilişkin detaylı bilgi almak isteyen üreticilerimizin İl/İlçe Müdürlüklerine müracaat etmeleri halinde gerekli bilgiler verilecektir”.

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN