%8.5 Olarak Revize Edildi

Merkez Bankası, yüzde 8 olan 2017 yılı enflasyon tahminini yüzde 8.5 olarak güncelledi. TCMB Başkanı Çetinkaya, yılın ikinci yarısında manşet ve çekirdek enflasyonda iyileşme beklediklerini söyledi.

Merkez Bankası, 2017 yılının ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Yılın ilk raporunda yüzde 8 olarak öngörülen yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 8.5 olarak revize edildi. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, enflasyonu düşürmeye odaklı ve sıkı bir politika duruşu altında, enflasyonun yüzde 5'lik hedefe kademeli olarak yakınsayacağını tahmin ettiklerini söyledi. Çetinkaya, enflasyonun 2017 sonunda, orta noktası yüzde 8,5 olmak üzere,  yüzde 70 olasılıkla yüzde 7,3-9,7 aralığında gerçekleşmesini öngördüklerini açıkladı. MB Başkanı, 2018 enflasyonunu ise yüzde 70 olasılıkla yüzde 4,6-8,2 aralığında (orta noktası yüzde 6,4) olarak tahmin ettiklerini paylaştı. 57 dolar olan petrol fiyatı beklentisi 2017 için 55 dolara revize ettiklerini bildiren Çetinkaya, gıda enflasyonu tahminini bu yıl yüzde 9, gelecek yıl için yüzde 7 olarak koruduklarını açıkladı. TCMB Başkanı Çetinkaya, "Enflasyon Raporu 2017-II'in tanıtımına ilişkin bilgilendirme toplantısında önemli mesajlar verdi.

'İLAVE PARASAL SIKILAŞTIRMA YAPILABİLECEK'

Ekonomide kademeli toparlanma eğiliminin gözlendiğini belirten Çetinkaya, "Türkiye'ye son dönemde portföy girişleri arttı. İlk çeyrek çekirdek enflasyon göstergesinin yükseldiği bir dönem oldu. İlk çeyrek çekirdek enflasyon göstergesinin yükseldiği bir dönem oldu. Sıkılaştırmanın gecikmeli etkisi zamanla gözlenecek. Enflasyon görünümünü etkileyen faktörler yakından izlenerek, ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir" değerlendirmesini yaptı.

"Sıkı para politikası duruşunun katkısıyla önümüzdeki aylarda enflasyondaki düşüşün başlaması beklenmektedir" diyen Çetinkaya, "Son aylarda yaşanan arz yönlü gelişmeler, baz etkileri ve döviz kurunun yansımaları enflasyonun hızlı bir yükseliş göstermesine neden olmuştur. TCMB enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak için ocak ayından itibaren güçlü bir parasal sıkılaştırma gerçekleştirmiştir. Uygulanan para politikası kur oynaklığını enflasyon baskılarını azaltmakta etkili olmuştur. Parasal sıkılaştırmanın ilk yansımaları finansal göstergelerde ortaya çıkmış olup, enflasyon üzerindeki gecikmeli etkiler zamanla gözlenecektir" şeklinde konuştu.

'ANA EĞİLİME ODAKLANMAYI SÜRDÜRECEĞİZ'

TCMB'nin para politikasıyla ilgili konuşan Çetinkaya şunları söyledi: "Para politikasında temkinli ve sıkı bir duruş söz konusu. Para politikası geçmiş dönemlerde kıyasla önemli oranda sadeleşmiş durumda. Aşırı dalgalanmalara erken tepki vermeyeceğiz. Geçici dalgalanmalardan ziyade ana eğilime odaklanmaya devam edeceğiz. Tek faize şartlar uygun olduğunda geçme öngörüsünü kurul koruyor"

Yılın ikinci çeyreğinden itibaren iktisadi faaliyetteki canlanmanın güç kazanmasını beklediklerini söyleyen Çetinkaya, "Yılın ikinci çeyreğinde iktisadi faaliyetin güç kazanmaya devam etmesi ve dış talepteki toparlanmanın desteğiyle net ihracatın büyümeye katkısının da artması beklenmektedir" ifadesini kullandı.

'OLANAKLARIN YANSIMASIDIR'

Çetinkaya, "KGF para politikasında sıkılaştırmayı bir miktar yavaşlatsa da, önümüzdeki dönemde sıkılaştırmanın etkisini göreceğiz" dedi.

"Rezervlerin yeterli olduğunu düşünüyoruz" ifadesinii kullanan Murat Çetinkaya, ancak daha da güçlendirilmesini için adımlar attıklarını bildirdi.

Reeskont kredilerinde bir sınırın söz konusu olmadığını belirten Çetinkaya şunları söyledi: "Son dönemde olan husus sadece ihracat reeskont kredilerinde mayıs sonuna kadar ihracatçılara sağladığımız olanakların yansımasıdır, bunu daha uzatmayı düşünmüyoruz. Kredi büyümesi yüzde 15 seviyesini aşmış gibi görünüyor, burada kompozisyonu önemli"

Bakmadan Geçme