AB Erdoğan'ı Dinledi

Avrupa Birliği, Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasının kapsamını genişletiyor.

Avrupa Birliği, Türkiye ile  anlaşmasının kapsamını genişletiyor. Kararlar, bugün Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı 'ın düzenleyeceği bir basın toplantısı ile açıklanacak. Peki karar ne anlama geliyor? Türkiye'nin uzun süredir talep ettiği bu güncelleme sayesinde, tarım ürünlerinin hepsi  pazarına girebilecek, Türk firmaları AB'ye üye ülkelerde ihaleye katılabilecek ve sanayi ürünlerinde kapsam genişleyecek. Ayrıca Gümrük Birliği'nin güncellenmesi sayesinde AB'deki firmalar Türkiye'de yatırım yaparak AB pazarına ve üçüncü ülkelere ihraç edebilecek. Bu sayede Türkiye pazar derinliğini AB ötesine genişletmiş olacak. Nitekim yeni anlaşmayla Türkiye, Avrupa Birliği arasındaki ticaret hacminin yüzde 50 artacak.

Avrupa Komisyonu, Sabah Gazetesi'nin haberine göre Türkiye ile  anlaşmasını güncelleştirme konusunda resmen yetki aldı. Avrupa Birliği'ne üye ülkeler, 1995'te Türkiye ile imzalanan anlaşmanın kapsamını genişletmek amacıyla, müzakere yetkisini Avrupa Komisyonu'na devretti. Müzakereye açılacak olan yeni anlaşmanın ayrıntılarını Avrupa Komisyonu'nun Birinci Başkan Yardımcısı  açıklayacak. Yapılacak değişiklik, 'ye gümrük kısıtlaması olmadan tarım, süt ve sanayi ürünlerini ihraç etmenin önünü açacak.

TÜRKİYE AB PAZARINDA DERİNLEŞECEK

Ntv'ninhaberine göre, Tarım ürünlerinin neredeyse hepsi Avrupa Birliği pazarına giriş yapabilecek. Türkiye, Avrupa Birliği'nin kamu ihalelerine katılma hakkına da sahip olacak. Avrupa Birliği'ne üye ülkelerdeki firmalar da Türkiye'de yatırım hacimlerini arttırabilecek. Ayrıca ürünlerini hem AB pazarına hem de 3'üncü ülkelere ihraç edebilecekler.

TÜRKİYE, AB ARASINDAKİ TİCARET HACMİ YÜZDE 50 ARTACAK

AB'nin üçüncü ülkelerle imzalayacağı serbest ticaret anlaşmaları Türkiye'yi de kapsayacak. Gümrük Birliği anlaşmasının kapsamı oldukça dar. Birçok ürün AB ülkelerine satılamıyor. Yaklaşık 2 yıl sürecek olan müzakerelerin Aralık 2018'de sona ermesi hedefleniyor. Yeni anlaşmayla 10 yılda Türkiye, Avrupa Birliği arasındaki ticaret hacminin yüzde 50 artırılması hedefleniyor.

GÜMRÜK BİRLİĞİNİN GENİŞLEMESİNE ERDOĞAN TALEP ETMİŞTİ

, 5 Ekim 2015'te Brüksel'deki toplantıda mülteciler konusundaki anlaşmaya karşılık Gümrük Birliğini genişletelim talebinde bulunmuştu. Zira Brüksel'deki temaslarına devam eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılacak. Ardından AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile görüşecek.

Bakmadan Geçme