- Haberler
- Kültür Sanat
- Dış Politikaya Rehber Bir Kitap!
Dış Politikaya Rehber Bir Kitap!
Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emrah Aydemir'in Amerika Birleşik Devletleri'nde çalışmalarını yaptığı 'Dış Politikada Yumuşak Güç ve Medya' adlı kitabı okuyucuyla buluştu.
Yrd.Doç.Dr. Emrah Aydemir’den Türk Dış Politikasına Rehber Bir Kitap
Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emrah Aydemir’in Amerika Birleşik Devletleri’nde çalışmalarını yaptığı “Dış Politikada Yumuşak Güç ve Medya” adlı kitabı okuyucuyla buluştu.
Dünyaca ünlü dergilerde makaleleri yayınlanan, dünyanın çeşitli yerlerinde konferans veren ve çalışmalarıyla adından sürekli söz ettiren Aydemir, alanında Türkiye’nin en kapsamlı kitabıyla Türk dış politikasının geleceğine ışık tutuyor.
Aydemir’in Türkiye’nin en büyük yayınevlerinden biri olan Kalkedon Yayınları’ndan çıkan kitabı, Clinton yönetiminde Ulusal İstihbarat Konseyi Başkanlığı ve Savunma Bakan Yardımcılığı görevinde bulunarak Amerikan dış politikasında etkili bir isim olan Harvard Üniversitesi profesörü Joseph S. Nye ve konuya ilişkin Amerika’da çalışmalar yapan dünyanın en saygın isimlerinin katkılarıyla Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor.
Türkiye’de kamu diplomasisi ve yumuşak güce bakış açısına yeni bir nitelik kazandıran Aydemir, bu kitapla dış politikada stratejik bir değer olarak yumuşak güç unsurunun medyada kullanımını geçmişten günümüze Moğolların yumuşak güç kullanan askeri operasyonları, 1956 Macar Ayaklanması, Dallas’ın Sovyet Bloku’na etkisi, The Cosby Show’un Amerikan değerlerini güçlendirmesi, Titanic filminin söylemleri, Vietnam Savaşı ve Körfez Savaşı gibi uluslararası somut örneklerle gözler önüne seriyor.
Günümüzde yaşanan olaylar düşünüldüğünde, Türkiye’nin dış politika geleceği açısından kitabın Türkiye için bir rehber olduğunu belirten Aydemir, Türkiye’de yumuşak güç ve kamu diplomasisine yaklaşımın teorik olduğu, fakat yumuşak güç ve kamu diplomasisinin sadece teorik olarak değerlendirilmemesi gereken bir alan olduğunu ifade etmektedir. Aydemir’e göre önemli olan, yumuşak gücün dış politikada ortaya çıkardığı tarihi gerçekleri ve uygulandığı yerlerde somut olarak meydana getirdiği dönüşümü, kamu diplomasisi kullanılarak nasıl ve ne şekilde gerçekleştirildiğini anlamaktır.
Aydemir, Türkiye’nin yumuşak gücü ve kamu diplomasisi faaliyetlerinin objektif ve doğru olarak değerlendirilmediğini ifade etmektedir. Aydemir: “Türkiye’nin kamu diplomasisi faaliyetleri bir etkileme değildir tamamen bir tarih ve kültür tanıtımıdır. Türkiye’nin genel olarak yakın coğrafi bölgeler üzerine odaklanması, yumuşak gücünü oluşturan mevcut kaynakların sınırlı olması, sivil toplum örgütlerinin yumuşak gücün üretimine ya da geliştirilmesine katkısının olmaması, uluslararası değişim öğelerinin etkilerini analiz eden analitik bir düşünce sisteminin izlenen politikalara işlenmemiş olması ve rasyonel değerlendirilebilecek kavramlardan yola çıkılan bir kamu diplomasisi anlayışının bulunmaması kamu diplomasisine geniş bir perspektif ile bakılmadığının bir kanıtı olarak günümüz dünyasında Türkiye’yi uluslararası alanda etkili bir aktör haline getirmeyecektir.” dedi.