Güneş Enerji Sistemleri Toplantısı Yapıldı
TKDK) tarafından verilecek hibe destek kapsamında belediyelerin tüm elektrik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapılması düşünülen Güneş Enerji Santrallerinin yapılması için toplantı yapıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından, kırsal altyapıların güçlendirilmesi için Kamu tüzel kişiliklerine verilecek hibe destek kapsamında belediyelerin tüm elektrik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapılması düşünülen Yenilenebilir Enerji sınıfında yer alan Güneş Enerji Santrallerinin yapılması için toplantı yapıldı.
İlbank Bölge Müdürlüğünde gerçekleştirilen toplantıya Vali Murat Zorluoğlu, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, İlbank Bölge Müdürü Ali Tekataş, İlçe Belediye Başkanları, Kurum Müdürleri ile Kurum personelleri katıldı.
Toplantı öncesi konuşma yapan Vali Murat Zorluoğlu; “Güneş enerjisi sistemlerinin İlimizdeki durumu ve bununla ilgili yapmak istediklerimiz ayrıca belediyelerimizin önemli bir sorunu olan arıtma tesisleri ile alakalı durumumuzu ve bu alanlardaki yeni teknolojileri, yeni imkânları burada konucağız. Ülkemiz enerji bakımından zengin bir ülke değil, Türkiye’nin bilinen kaynakları itibariyle enerji olarak tükettiği enerjinin % 72 sini Türkiye ithal ediyor ve enerji maliyeti de yıllık 60 milyar dolar civarında. Türkiye çok şükür ekonomisi ile büyüyen bir ülke olduğu için de her yıl % 7 oranın da enerji ihtiyacımız artıyor. Yani enerji bakımından büyük oranda maalesef dışa bağımlı bir ülkeyiz. Bu nedenle alternatif enerji üretimi ve kaynaklarından yararlanma bizim gibi ülkeler için çok hayati önem arz ediyor. Bu noktada İlimize baktığımızda hakikaten alternatif enerji kaynaklarının başında güneş geliyor. Elazığ’da yılın çok büyük bölümünde güneşli günler var. Bu çerçevede İlimizde güneş enerjisinden yararlanma oranına baktığımızda çok düşük bir oran. Bunun artırılması için neler yapılabilir, bununla ilgili nasıl çalışmalar yapılabilir bunları konuşup tartışacağız. Özellikle devletimiz bu alanı desteklemeye başladı ve çeşitli kurumlar vasıtasıyla desteklerden hem özel sektör hem kamu kuruluşlarımız ve özellikle de belediyelerimiz faydalanabilirler. Bununla bağlantılı sayılabilecek yoğun enerji tüketen tesislerden atık su arıtma tesisleri bütün belediyelerin ortak sorunu. Sadece Elazığ’ın değil Türkiye’de birçok belediyenin özelliklede küçük belediyelerin daha ciddi bir sorunu. Atık su arıtma tesisleri ciddi enerji tüketen tesisler. Enerjinin % 50 sini Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız karşılıyor ama kalan % 50 si bile küçük belediyeler için çok ciddi bir yük teşkil eder. İşte bu nokta da güneş enerjisinden yararlanma, alternatif enerji olarak önümüzde duruyor. Bu bakımdan da güneş enerjisi çok önem arz ediyor” dedi.
Güneş enerjisi sistemleri ile ilgili sunumdan sonra katılımcılarla birlikte karşılıklı konuşmaların ardından, TKDK hibelerinden azami miktarda faydalanmak için görüşmeler yapılarak ve izlenecek yol belirlendi. Buna göre FEDAŞ iletim hatlarındaki boş kapasiteleri belirleyecek, Milli Emlak Müdürlüğü uygun arazilerin tahsisini yapacak, İller Bankası A.Ş. Belediyelere destek amacıyla etüt çalışmalarını yürütecek ve Belediyeler hibe başvurusunu yapacak. Ayrıca Belediyelerimizin atık su arıtma tesislerinin bir an önce yapılması içinde çalışmaların hızlandırılması kararı alınarak toplantıya son verildi.