Kuraklık Keban'da Üretimi Vurdu
Keban Barajında gelen su miktarının azalmasına bağlı olarak, elektrik üretiminin geçen yılın ilk 8 ayına göre yüzde 30 azaldığı bildirildi.
Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde havzalardan gelen su miktarının kuraklık nedeniyle azalmasına bağlı olarak, elektrik üretiminin geçen yılın ilk 8 ayına göre yüzde 30 azaldığı bildirildi.
Keban Hes İşletme Müdürü Tahsin Yazıcı yaptığı açıklamada, bu yıl, Türkiye'nin tamamında olduğu gibi Fırat Havzası'nda da kuraklık yaşandığını, Keban Hes'in de kuraklıktan etkilendiğini söyledi.
Yazıcı, Keban Barajı'nın 40 yıllık tarihinde kuraklıktan en fazla bu dönem etkilendiğine işaret ederek, "Öyle ki 40 yıl boyunca yaptığımız ölçümlerde en kötü yılımız 2008'di. 2008 yılında 28 Ağustos'a kadar gelen toplam suyumuz 11,2 milyar metreküp, bu yıl gelen toplam suyumuz 5,9 milyar metreküp civarında. Bu yıl kuraklık o kadar kötü ki en kötü yılımızın takriben yarısı kadar su geldi" diye konuştu.
Baraj gölünün kotunun geçen yıl 28 Ağustos itibarıyla 841,43 metre seviyesinde olduğunu anımsatan Yazıcı, bu yıl aynı tarihte yapılan ölçümde ise kotun 830,59 metre olarak tespit edildiğini belirtti.
Elektrik üretiminde geçen yılın ilk 8 ayına göre yüzde 30 düşüş olduğuna dikkati çeken Yazıcı, "Bu yıl (28 Ağustos itibarıyla) takriben 2,1 milyar kilovat saat enerji üretmişiz, geçtiğimiz yıl 3 milyar kilovat saat enerji üretmişiz. Bu mukayeseler, içinde bulunduğumuz yılın çok kötü bir yıl olduğunun en ciddi göstergesidir" dedi.
Fırat Havzası'na bereketli yağışların düşmesini temenni eden Yazıcı, gölün minimum işletme kotunun 820 metre olduğunu, beklenen yağışların düşmemesi halinde bu seviyeden sonra elektrik enerjisi üretimine ara vermek durumunda kalacaklarını söyledi.
Ellerindeki mevcut suyu, tam kapasite çalışmaları halinde 1 ay gibi kısa bir sürede bitirebileceklerine işaret eden Yazıcı, "Enerjiye çevirebileceğimiz su, 10,59 metre kot. Bu seviyeden sonra barajdaki enerji üretiminin özgül su sarfiyatı çok yüksek değerlere çıktığı için bir sonraki yılı tehlikeye atmamak, jeneratörlerimizi kavitasyon ve benzeri olaylara sokmamak amacıyla 820 kotunun altında enerji üretimi yapmıyoruz" şeklinde konuştu.