Veriler Açıklandı

Nisan ayı SAMEKS verileri İstanbul'da açıklandı. SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 3,2 puan artarak 53,6 değerine yükseldi ve ekonomik aktivitedeki canlılığın sürdüğüne işaret etti.

Nisan ayı SAMEKS verileri İstanbul’da açıklandı. SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 3,2 puan artarak 53,6 değerine yükseldi ve ekonomik aktivitedeki canlılığın sürdüğüne işaret etti. MÜSİAD Elazığ Şube  Başkanı Hasan Uzun, “İstihdam Seferberliği” kampanyasının etkilerinin reel sektörde hissedilmeye başlandığını ve Türkiye ekonomisinde toparlanma sürecinin hızlandığını ifade etti.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), üniversitelerle ve çeşitli akademik kesimlerle 1 yıllık ortak çalışmaların neticesinde ön raporlarını hazırladıkları SAMEKS verilerini 52 aydır kamuoyu ile paylaşıyor. Her ayın son iş gününde kamuoyuna sunulan Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) Nisan ayı verileri açıklandı.

2017 yılı Nisan ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 3,2 puan artarak 53,6 değerine yükseldi ve ekonomik aktivitedeki canlılığın sürdüğüne işaret etti. Endekste gözlenen bu artışta, sanayi ve hizmet sektörlerinin 4,6’şar puan artarak sırasıyla 55,8 ve 54,7 puana yükselmesi etkili oldu.

Uzun: “Toparlanma süreci hızlandı”

2017 yılının ilk ayında 46,4 puanda kalarak ekonomideki durgunluğa işaret eden SAMEKS Bileşik Endeksi, Şubat ve Mart aylarında yeniden artışa geçerek 1. çeyreği 50 referans değerinin üzerinde tamamlamıştı. Endeksteki artış eğilimi Nisan ayında da sürdü ve Bileşik Endeks’in 53,6 puanlık değeri, reel sektördeki canlılığın sürdüğünü gösterdi.

MÜSİAD Elazığ Şube  Başkanı Hasan Uzun , Nisan ayı içerisinde açıklanan resmi verilerin Türkiye ekonomisinde toparlanma sürecinin hızlandığına işaret ettiğini belirterek, “TÜİK tarafından açıklanan Sektörel Güven Endeksi verileri, piyasaların hizmet ve perakende sektörlerine olan güvenlerinde artış olduğunu gösterdi. TCMB tarafından açıklanan Reel Kesim Güven Endeksi’nin 2,3 puan artarak 111,2 puana yükselmesi ve İmalat Sanayii Kapasite Kullanım Oranının %78,8 ile Ağustos 2008 döneminden sonra en yüksek seviyesine ulaşması, SAMEKS’in Nisan ayındaki pozitif görünümünü teyit etti.

SAMEKS’in hem sanayi hem de hizmet sektöründe istihdam artışına işaret etmesi, Şubat ayında başlatılan “İstihdam Seferberliği” kampanyasının etkilerinin reel sektörde hissedilmeye başlandığını gösterdi. Bu bağlamda SAMEKS’teki artış eğiliminin önümüzdeki dönemde de süreceğini tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.

Sanayi Endeksi yükseldi

SAMEKS Sanayi Endeksi, 2017 yılı Nisan ayında, bir önceki aya göre 4,6 puan artarak 55,8 seviyesine yükseldi. Üretim (4,1 puan), Yeni Sipariş (5,0 puan) ve İstihdam (4,8 puan) alt endekslerinde gözlenen artışlar, sanayi sektörünün hızlanmasında belirleyici oldu. SAMEKS Sanayi Endeksi, yılın ilk çeyreğindeki olumlu görünümünü Nisan ayında da sürdürmüş ve 55,8 puanlık değeriyle sektördeki canlılığa işaret etti.

Hizmet Endeksinde olumlu görünüm sürüyor

SAMEKS Hizmet Endeksi; 2016 yılı Nisan ayında, bir önceki aya göre 4,6 puan artarak 54,7 değerine yükseldi. İş Hacmi (4,9 puan), Satın Alım (4,4 puan), ve İstihdam (2,9 puan) alt endekslerinde gerçekleşen artışlar, hizmet sektöründe gözlenen hızlanmanın en önemli belirleyicileri oldu.  Böylece Hizmet Endeksi’nin 2017 yılı Nisan ayında 54,7 puana yükselerek sektöre yönelik olumlu görünümün sürdüğüne işaret etti.

TÜRKİYE EKONOMİSİ

Türkiye ekonomisi 2016 yılının son çeyreğinde %3,5 ile beklentilerin oldukça üzerinde büyüme kaydetti. Geçtiğimiz dönemde %4,5 olarak açıklanan ikinci çeyrek büyüme oranı %5,3’e, %1,8 küçülme olarak açıklanan üçüncü çeyrek oranı ise %1,3 küçülme olarak revize edildi. Böylece Türkiye ekonomisi 2016 yılı genelinde %2,9 oranında büyüdü.

İhracat azaldı, ithalat ve dış ticaret açığı arttı

2017 yılı Şubat ayında ihracat, önceki yılın aynı ayına göre %1,9 oranında azalarak 12,1 milyar dolara gerilerken, ithalat ise %1,6 oranında artarak 15,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece bu döneme ait dış ticaret açığı, önceki yılın aynı dönemine göre %15 oranında artarak 3,7 milyar dolara yükseldi.

Cari açık artıyor

2017 yılı Şubat ayına ait cari işlemler açığı, beklentilere uygun şekilde bir önceki yılın Şubat ayına göre 564 milyon dolar artarak 2,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece 2017 yılı Ocak-Şubat döneminde cari açık, önceki yılın aynı dönemine göre 1,1 milyar dolar artarak 5,3 milyar dolar gerçekleşti.

Sanayi üretimi ilk çeyrek için olumlu izlenim veriyor

Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi, 2017 yılı Şubat ayında, önceki aya göre %0,4 oranında azalış kaydederken; yıllık bazda %1 oranında arttı. Önceki yılın aynı ayına göre sağlanan bu artış, Ocak ayında gerçekleşen %2,6’lık artışla birlikte, yılın ilk çeyreğine yönelik büyüme oranı için olumlu bir izlenim verdi.

İşsizlik oranının azalması bekleniyor

Aralık, Ocak ve Şubat dönemlerinin ortalaması alınarak hesaplanan Ocak 2017 dönemi işsizlik rakamları, geçtiğimiz aya göre 0,3, önceki yılın aynı ayına göre ise 1,9 puan artarak %13 seviyesine yükseldi. %13’lük Ocak ayı işsizliği 10,2 puanlık bu hedef için olumsuz bir görünüm arz etse de, İstihdam Seferberliğinin etkilerinin görülmeye başlandığı Mart ayı ile birlikte işsizlik oranında kademeli bir düşüş bekleniyor. Önümüzdeki ay açıklanacak olan Şubat ayı işsizliği; Ocak, Şubat ve Mart aylarına ilişkin verilerin ortalaması alınarak hesaplanacağı için, bu dönem itibariyle işsizlik oranının azalması bekleniyor.

Enflasyon oranlarında fiyat arttı

TÜFE, 2017 Mart ayında bir önceki aya göre %1,02 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %11,29 artış gösterdi. Çekirdek enflasyon ise %9,46 olarak gerçekleşmiştir. Böylece %11,29 seviyesindeki yıllık enflasyon oranı, Ekim 2008 döneminde gerçekleşen %11,99’luk enflasyon oranından sonraki en yüksek yıllık fiyat artışı olarak kayıtlara geçti.

DÜNYA EKONOMİSİ

2017 Nisan ayında küresel jeopolitik risklerin artış göstermesi, bu dönemde piyasaların dalgalı bir seyir izlemesine neden oldu. ABD ve Rusya’dan gelen Suriye meselesine yönelik açıklamaların yanı sıra Kuzey Kore ile ABD arasında tırmanan gerilim, küresel piyasalarda risk ortamının belirginleşmesine neden oldu.

ABD ekonomisi 2016 yılının son çeyreğinde piyasa beklentilerini aşarak %2,1 oranında büyürken; enflasyon ve istihdam verileri de ekonomideki olumlu görünümün sürdüğüne işaret ediyor. Tüketici fiyatları Mart 2017 döneminde yıllık bazda %2,4 artış kaydederken, işsizlik oranının %4,5 ile son 10 yılın en düşük seviyesine gerilediği görüldü.

Çin ekonomisinde ise 2017 yılının ilk çeyreğine ilişkin büyüme oranları beklentileri aşarak olumlu bir görünüm sundu. Bu dönemde %6,9 büyüyen Çin ekonomisi, %6,5 seviyesindeki yıllık büyüme hedefi için umut vadederken; Mart ayında beklentilerin üzerinde gerçekleşen dış ticaret fazlası ve son 5 yılın en yüksek seviyesine yükselen imalat PMI endeksi de ekonomiye ilişkin pozitif bir tablo ortaya koydu.Avro Bölgesi’nde ise Mart ayına ilişkin yıllık bazlı tüketici fiyatlarının piyasa beklentilerinin gerisinde kalarak %1,5 seviyesinde artış kaydetmesi ve tüketici güveninde gözlenen gerileme, ekonomik aktivitedeki toparlanma sürecinin nispeten yavaşladığına işaret etti.Özetle; 2017 yılı Nisan ayında gelişmiş ekonomilerde “ılımlı büyüme” sürecinin devam ettiği gözlenirken, mevcut ekonomik büyümeyi desteklemek amacıyla düşük faiz ortamına devam edileceği tahmin ediliyor.

Bakmadan Geçme