Yanılmaz Akıllı Kentler Projesi Toplantısında
Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Ankara'da düzenlenen 'Akıllı Kentler - Bulut Kent Bilgi Sistemi' tanıtım toplantısına katıldı.
Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Ankara'da düzenlenen "Akıllı Kentler - Bulut Kent Bilgi Sistemi" tanıtım toplantısına katıldı.
Kent Bilgi Sistemi'ni pilot bölge olarak belirlediği Elazığ Belediyesine kuran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu sistemle hem düzenli, doğru ve hızlı veri akışını sağlayacak, hem de yerel yönetimlerin hizmet kalitesi artmış olacak.
"BEKLENTİLERE CEVAP VERMEK İÇİN TEKNOLOJİYİ KULLANMALIYIZ"
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin katılımıyla gerçekleşen toplantıda bir konuşma yapan Başkan Yanılmaz, bilgi çağının getirdiği teknolojik ilerlemenin, insan hayatını ve kurumsal faaliyetleri büyük ölçüde etkisi altına aldığını söyledi. Yeni bir bilginin, yeni bir teknolojiyi ve buna bağlı olarak da yeni bir ihtiyacı gündeme getirdiğini dile getiren Başkan Yanılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Toplumsal hizmet amaçlı oluşturulmuş kurumlar, beklentilere cevap verebilmek ve teknolojik imkânlardan daha iyi yararlanabilmek adına, alışageldikleri yöntemleri sorgulamak durumundadırlar. Günümüzde kent yönetiminde kullanılan verilerin çoğunlukla mekânsal bilgiye dayalı olduğu bilinmektedir. Elazığ Belediyesi olarak EBEGEM, EKBİS, ELBİM, STS sistemlerimizle bilgi teknolojilerini kullanıyoruz. Kentsel alanda hizmet veren en önemli birimlerden biri olan yerel yönetimlerin, teknolojik imkânlardan daha fazla yararlanma ihtiyaçları her geçen gün artmaktadır. Özellikle bilgiyi toplama ve ondan yararlanma konusunda çağımızın en önemli olgularından olan Kent Bilgi Sistemini kurma ve bu sistemden azami ölçüde yararlanma; hizmeti en kısa zamanda, en teknik ve ekonomik olarak gerçekleştirme gayreti duyan tüm belediye başkanlarımızı heyecanlandırmaktadır."
Ülkemizde halka her alanda hizmet sunma noktasında olan kurumların başında Belediyelerin geldiğini dile getiren Başkan Yanılmaz, "Belediyeler, yapmayı düşündükleri her faaliyette bilgiye çok büyük ihtiyaç duyarlar. Ancak mevcut bilgi altyapısında bu ihtiyaçları karşılamada çok büyük güçlükler çektiğimiz de bir gerçek.Yine belediyelerin özellikle ihtiyaç duydukları bilgiyi diğer kurumlardan edinme ve paylaşım konularında da ciddi güçlükler yaşadıkları bilinmektedir.
Bu durum, yerel yönetimleri yeni arayış ve yöntemlere sevk etmektedir. Kente ilişkin verilerin sistematik bir şekilde yönetilmesi için bilgi teknolojilerinin kullanılması gerekiyor. Bu çevrede hem güncel verinin sağlanması, hem de veriye hızlı erişimin sağlanması büyük önem taşıyor" diye konuştu.
"ELAZIĞ BELEDİYESİ OLARAK VİZYONUMUZ MARKA ŞEHİR OLUŞTURMAKTIR"
Kent Bilgi Sistemi’nin bir ayağını coğrafi verilerin yönetilmesi, diğer ayağını ise Yönetim Bilgi Sistemi denilen personel, gelir, emlak yönetimi gibi belediyelerin birimlerindeki verilerin yönetilmesinin oluşturduğunu anlatan Yanılmaz, "Bunların birbiriyle entegre bir şekilde birleştirilip analiz edilerek kullanılması gerekiyor. Hem hızlı hizmet verilmesi anlamında, hem gelir takibinin yapılması anlamında Kent Bilgi Sistemi’nin önemi çok büyük. Kent Bilgi Sistemi ile her şehir “marka şehir” olacaktır. Marka şehirlerin oluşturulması için mevcut yaşadığımız şehirlerin dönüştürülmesi gerekiyor. Elazığ Belediyesi olarak bizim vizyonumuz, yaşanabilir çevreye sahip marka bir şehir oluşturmaktır" şeklinde konuştu.
İmar, ruhsat, numarataj, altyapı ve deprem risk tahmini, planlama ve jeolojik etüt gibi çalışmalara esas kabul edilecek Kent Bilgi Sisteminin, hizmetlere standardizasyon getireceğini anlatan Başkan Yanılmaz, "İyi bir kentin asli unsurları önce yerleşme alanının iyi seçilmesi, sağlam binanın yapılması, ardından kentsel fonksiyonların iyi bir şekilde icra edilmesi ve kent estetiğinin düzgün olmasıdır. Bu 4 bileşeni sağladığımız zaman kent daha yaşanabilir ve daha nitelikli olacaktır. Bu kapsamda öncelikle kente ilişkin verilerin toplanması ve bunun bir bilgi sistemiyle yönetilmesi gerekmektedir. Bu nedenle Kent Bilgi Sistemi’nin bulut teknolojisi ile kullanılması ve yaygınlaştırılması büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.