Alpay'dan Önemli Açıklamalar

Köy ve mahalle muhtarlarına yönelik düzenlenen “badem eylem planı” konulu toplantı yapıldı.

PAYLAŞ
Harput TV - Harput TV

Köy ve mahalle muhtarlarına yönelik düzenlenen “badem eylem planı” konulu toplantı yapıldı.

Toplantıya katılan Ak Parti Elazığ Milletvekili Şuay Alpay, Elazığ’ın gündemde yer alan tarımsal konularla ilgili açıklamalarda bulundu. Alpay badem eylem planı hakkında da bilgiler verdi.

Alpay “Uzun zamandır bu şehrin gündeminde olan ve bizlerinde çok dikkatle takip ettiğimiz Uluova sulama projesi vardı. Şuanda Elazığ Uluova’da  sulamayı sağlayan 10 civarında sulama birliği var. Sondaj kuyularından sulamayı sağlıyor. Toplamda 80 bin dönüm arazi sulanıyor. Tabi bu sulama zahmetli ve bedeli yüksek bir sulama. Bizden önce Uluova sulama rehabilitasyon projesi başlatılmıştı. Biz bu projeyi her etapta takip süreciyle önemli bir aşamaya getirdik. Sonuç itibariyle Elazığ Uluova sulamasını Murat nehri yatağından yapılmasına karar verildi. 27 Kasım 2013 tarihi itibariyle Elazığ Uluova sulamasının uygulama projesinin ek yatırım programına alınmasına bakanlık olur verdi. Hemen ardından da 17 Aralık tarihi itibariyle planlama raporu geldi ve şuanda bununla ilgili sulama projesinin proje ihale hazırlıkları yapılıyor. Uzun zamandır beklenen sulama projesinin en önemli aşamasını bitirmiş olacağız. Bunun ardından 2014 yılı içerisinde ana projenin yapım ihalesi gerçekleşmiş durumda olacak.

Bunun yanında yine arazi toplulaştırmasını başlatmıştık. Bununla ilgili olarak ihaleler bitti. Alanda çalışmalar başlatıldı. Şu anda Elazığ Uluova’da, Karakoçan ve Kovancılarda toplam 410 bin dönüm arazinin arazi toplulaştırmasıyla ilgili çalışmalar başladı. Allah izin verirse 2015 yılının Haziran ayında arazi toplulaştırmasını da bitirmiş olacağız. Elazığ merkezde 265 bin dönüm, 140 bin dönümü de Karakoçan ve Kovancılar’da olmak üzere toplam 410 bin dönüm arazide arazi toplulaştırmasını inşallah bitireceğiz.

Bunun yanında bizim şuanda takip ettiğimiz bir başka projemiz, Tarım il müdürlüğü ve il özel idaresi tarafından yürütülen toprak analizleri ve uyum çeşitliliğini arttırılması projesi çok önemli. Çiftçilerin ekip diktiklerinden daha fazla verim almasını sağlamak için toprak analizlerinin yapılıp, daha fazla gelir elde edilebilecek ürünler üzerinde çalışmalar yapılacak. Bugün itibariyle DAP idaresi marifetiyle bu projeyi de bitiriyoruz. 6 aylık bir proje süremiz var. Proje bittiğinde yaklaşık 170 noktada 6 bin civarında toprak numunesi alıyoruz.  6 ay sonra toprak analizlerini bitirmiş olacağız ve katma değeri yüksek hangi ürünlerin ekilip dikileceğini çiftçilerimize sunmuş olacağız.

Bahsetmiş olduğum üç proje Elazığ tarımı için çok çok kıymetli. Ben şuna inanıyorum; Bu şehrin kalkınması kesinlikle tarım ve hayvancılık üzerinden olacaktır. Dünyanın geldiği nokta burasıdır. Elazığ’da da bunu biz gerçekleştireceğiz. Göreceksiniz Allah izin verirse bahsetmiş olduğum bu projeler tamamlandığında bu şehir 5 yıllık sürenin sonunda Çukurova örneğinde muhteşem bir şehir haline gelmiş olacak.

2013-2017 yılları arasında Elazığ’ı badem eylem planı kapsamına almıştık. Badem bu coğrafya için, bu topraklar için Allah vergisi bir ürün. Biz şuanda Elazığ’da badem eylem planını hayata geçiriyoruz. Bununla ilgili Orman Bölge Müdürlüğümüzle yoğun bir çalışma gerçekleştirdik ve projemizi tamamladık. Orman Bölge Müdürlüğünün envanterinde bulunan bozuk orman arazisi dediğimiz yerde toplamda 17 Bin 500 dönümde bir badem eylem planını hayata geçiriyoruz. 2017 yılının sonuna kadar yaklaşık 1 milyon 130 bin badem dikimi yapmış olacağız. Toplamda 40 milyon TL geliri olacak bir projeden bahsediyoruz. Benim arzum öncelikle Elazığ’ın merkezindeki köylerin her birinde bahse konu badem dikimini sağlamak. Biz bademi ithal ediyoruz. İnşallah Elazığ bu konuda örnek bir çalışmayı hayata geçiriyor. Bizim toprak yapımız bu ürüne çok elverişli. Onun için bunun kıymetini biliyoruz ve hayata geçiriyoruz.”

Elazığ’da Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu var. Bu kurum özellikle süt ürünleri, kırmızı et ve ürünleri, kanatlı hayvan ve ürünleri alanlarında çok sayıda teşvik ve hibeyi sağlıyor. Çiftçi ve köylümüzün ekonomik gelirinin daha fazla arttırılması adına devlet tarafından başlatılan bir projeydi. Bu yılsonu itibariyle 32 proje tamamlanmış 32 projeye 60 milyon TL civarında devlet hibe veriyor. Bunun da 2013 yılı sonu itibariyle 18 milyon TL proje bedeli ödenmiştir”.

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN