Açık'tan Kadın İstihdamı Değerlendirmesi

Prof. Dr. Yasemin Açık, TV NET televizyonunda yayınlanan ve Semra Karabaş'ın sunduğu 'Kahve Arası' programına canlı yayın konuğu olarak katıldı.

TÜRKONFED Başkan Yardımcısı ve İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, TV NET televizyonunda yayınlanan ve Semra Karabaş'ın sunduğu “Kahve Arası” programına canlı yayın konuğu olarak katıldı. Açık, programda Amerika'da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler 62. Kadının Statüsü komisyonu toplantısıyla ilgili değerlendirmelerde bulunmasının yanı sıra kadın istihdamında yaşanan gelişmelere değinerek, son yıllarda kadın istihdam oranını en çok artıran ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

Programda Birleşmiş Milletler 62. Kadının Statüsü komisyonu toplantısı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Yasemin Açık, “12 – 16 Mart tarihleri arasında New York'ta Birleşmiş Milletler Kadın Komisyonu tarafından yapıldı toplantı. Bu toplantıların birinde açılış konuşması yaptık. WEPs prensipleri mevcut durum ve networking konularında da birtakım paneller sunduk. Hem BM Kadın Komisyonu toplantılarında hem BM ayağında çok güzel etkileşimlerimiz oldu. Bu arada sayın Aile Bakanımız da oradaydı onunla birlikte yapılan programlar çok güzeldi. Büyükelçimizle yapılan program da oldukça başarılı ve verimli geçti. Biz orada hem TÜRKONFED ve TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu olarak neler yapıyoruz, ne tür projelerimiz var onları anlattık. Hem de ülkemizde son 10 yılda kadının istihdamında meydana gelen artışlardan da bahsettik” dedi.

PROF. DR. AÇIK: KADIN İSTİHDAMINI EN ÇOK ARTIRAN ÜLKE TÜRKİYE

Türkiye'deki kadın istihdam artışı konusunu da değinen TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Açık, “Araştırma sonuçlarına göre 2007 ile 2016 yılı arasında kadın istihdam oranını en çok artıran ülke Türkiye. Türkiye, Yüzde 77 oranında kadın istihdamını artırmış ve incelen 63 ülke içerisinde birinci sıraya oturmuştur. Ülkemizin böyle bir kadın istihdamını artırma öyküsü var. Bununla ilgili konuşmalarımız oldu. Hem Networking hem de tüm dünyada kadın konusuna gönül vermiş güçlü kadınlar, güçlü erkekler ve STK'lar iş dünyasındaki insanlar da katıldı. Siyasiler katıldı. Çok güzel etkileşimler ve sonuç bildirgeleri çıktı bu toplantıda” ifadelerini kullandı.

PROF. DR. AÇIK: KADIN İSTİHDAMINININ DAHA DA ARTMASINA İHTİYAÇ VAR

Türkiye'deki kadın istihdam oranlarını da değinen Prof. Dr. Yasemin Açık, “Ülkemizde 2017 verilerine göre kadın istihdam oranı yüzde 28, iş gücüne katılım oranı ise yüzde 34. Dünya örneklerine baktığımızda dünya ortalamasında kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 50, AB ortalaması yüzde 70. Yine AB ortalaması kadın istihdam oranı açısından yüzde 56 ile yüzde 60 arası değişiyor. Yani ülkemizde kadın istihdam oranını artırdık. Ama tabi bu yeterli değil. Daha da artmasına ihtiyaç var. Tabi bu kadın istihdamının artmasının altında yatan en önemli nedenlerden biri de İŞKUR bünyesindeki değişikliklere paralel olarak kadınların meslek edinme kurslarının artırılması. Yine iş başı eğitimler, Sosyal Güvenlik Primlerinin devlet tarafından karşılanması gibi bir takım iş dünyasındaki politika desteklerinin artmasıyla birlikte kadın istihdamı da arttı. Ama tabi ki istediğimiz yerde değiliz. Bunun artması içinde kadının özellikle eğitim ve meslek eğitim düzeyinin artmasının yanında bir takım teşvik edici unsurların da devreye sokulması lazım” şeklinde konuştu.

PROF. DR. AÇIK: KADIN İSTİHDAMINDA EĞİTİM ÇOK ÖNEMLİ

Kadın istihdamında eğitimin oldukça önemli olduğuna da vurgu yapan TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yasemin Açık, “Ülkemizde okur yazar olmayan kadın oranı erkeklerden 5 kat daha fazla. Her hangi bir okul mezunu olmayan kadınların iş gücüne katılım oranları yüzde 16 iken, üniversite mezunu kadınlarda bu oran yüzde 71'e çıkmaktadır. Okur yazar olmayanlara göre üniversite mezunu olan kadınların istihdam oranı 4,5 kat daha fazla. Bu raporumuz 2007 ile 2016 yıllarını kıyaslandı. 2007 yılında kuruldu İş Dünyasında Kadın Komisyonu bu 10 yıllık süreçte nasıl bir değişiklik var onu gözlemlemek için yapılmış bir rapordu. Yine bu rapora göre 2007 yılında kız çocukların lise okullaşma oranı yüzde 50'ler civarında iken 2016'da yüzde 80'e çıktı” açıklamasını yaptı.

Bakmadan Geçme