İstihdam Artıyor mu?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr Mehmet Müezzinoğlu, Trt Haber Canlı Yayınında Yaşar Taşkın Koç'un sorularını cevapladı. Bakan Müezzinoğlu, hem gündemi değerlendirdi hem de son istihdam rakamlarını açıkladı. Müezzinoğlu, istihdam seferberliğiyle istihdam edilen kişi sayısının 1 milyonu aştığını ifade etti, son istihdam rakamlarını açıkladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr Mehmet Müezzinoğlu, Trt Haber Canlı Yayınında Yaşar Taşkın Koç'un sorularını cevapladı. Bakan Müezzinoğlu, hem gündemi değerlendirdi hem de son istihdam rakamlarını açıkladı. Müezzinoğlu, istihdam seferberliğiyle istihdam edilen kişi sayısının 1 milyonu aştığını ifade etti, son istihdam rakamlarını açıkladı.
“1 ocak - 3 mayıs Tarihleri arasında 1 milyon 3 bin 266 kişi istihdam edildi “
“Şu anda 4A grubunda, yani tamamen özel sektörün istihdam ettiği rakam, 1 Ocak ile 1 Mayıs arasındaki rakam 750 binin üzerinde. Ama bizim gerek işbaşı eğitim ki onları da yine işveren istihdam ediyor, ama biz onları üç ay süresince finanse ediyoruz, burada yaklaşık 105 bin var. Yine toplum yararına çalışmada 125 bin var, bunları da koyduğumuzda rakam 1 milyonu aştı bugün itibariyle. Dolayısıyla ama biz bu 1 milyonu aşan rakam üzerinden değil 750 bini aşan rakam üzerinden daha çok yol haritamızı belirliyoruz. Tabii ki onlar da istihdam, ama esas bizim arzu ettiğimiz istihdam; özel sektörün üretim dinamiklerinde bir taraftan istihdam artsın, üretim artsın, ihracat artsın, Türkiye'nin ekonomik dinamikleri ve dünyayla rekabet gücü belirli oyunları da bozacak şekilde onların üzerinde çıkabilsin. Şimdi ihracat rakamlarındaki artışlar bunu gösteriyor. Ve 750 bin gibi ki Ocak ayını saymamamız lazım, Şubat ayından başladığımızda, Şubat, Mart, Nisan, üç ayda 750 bin gibi çok güçlü bir istihdam, artı istihdam geldi. Ve bu inşallah Şubat ayı rakamı geldiğinde göreceğiz ki biz yüzde 13'ler hızla yüzde 12'lere, ama 2017 Aralık sonu itibariyle Türkiye'de işsizlik oranları mutlaka tek haneli rakama inecek.Bir defa, Türkiye bunu zaten bir 2009 AK Parti döneminde, bir de 2016'ın olağanüstülükleri dışında bunu hep başarabilmiş, yani her yıl yaklaşık 900 bin artı istidamı başarmış. Ama bundan sonraki dönemde bizim artık 900 bin değil, bu yıl hariç, bu yıl çünkü 1,5 milyonun üzerinde bir rakam hedefimiz var ki, çünkü 2016'yı kapatmamız lazım, ama 2017'nin kendine ait rakamı 1 milyonun üzerinde. 2016'dan gelen rakamla birlikte 1,5 milyonun üzerinde ama 2018 ve ondan sonraki yıllar her yıl artı 1 milyonun üzerindeki bir rakamı artı istihdam olarak başarabilecek bir potansiyeli olan ülkeyiz. Bunun için bizim AK Parti döneminde iktidar olduğumuzdan beri en büyük sihirli cümle şudur: “İstikrar ve güven.” Şimdi referandumdan sonra istikrar artık tam bir şekilde otomatiğe bağlandı, güven de bu AK Partinin yönetim anlayışı dolayısıyla güven konusunda da bozulmak istenen bütün tuzaklar neredeyse arkada bırakıldı, oynanan oyunlar arkada bırakıldı. Yeniler çıkabilir mi? Çıkabilir ama bütün bunları aşabilecek bir siyasi istikrar gücü var, o siyasi istikrar güven duygusunu da yine 2016'da yapılmak istenenleri aşarak güçlü bir şekilde ve Türkiye'nin büyümesi inşallah 2018'den sonra yüzde 5'lerin üzerinde, bu yıl inşallah yüzde 4'ün üzerinde, ama gelecek yıldan itibaren yüzde 5'lerin üzerinde büyümeyle Türkiye o iddialı olduğu 2023 hedefine mutlaka dünyanın en güçlü ekonomileri arasındaki yerini alacaktır.”
Bakan Müezzinoğlu “işsizlik rakamlarında düşme eğilimi göreceğiz” dedi ve sözlerine devam etti;
“Bu ayın rakamları, daha doğrusu Ocak'ın rakamları gelecek şimdi. Orada çok hafif bir düşme eğilimini göreceğiz. Ama bir düşme eğilimini anlamlı mı olacak-anlamsız mı, onu şu anda kestiremiyorum. Ama ondan sonraki aylar çok iyi düzeyde anlamlı düşüşler başlayacak. Çünkü istihdam rakamlarında özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla ve destekleriyle istihdamda mili seferberlik 7 Şubat'ta başlattığımız bu destekler, teşvikler bizim beklediğimizin de çok ötesinde karşılık buldu. İşverenimizden de, çalışmak isteyen kardeşlerimizden de… “
Müezzinoğlu, “Milli İstihdam Seferberliği” hakkında da konuştu;
“Bugün itibarıyla, bu sabah bizim 4 ay 2 tur, yani Türkiye genelinde biz 81 ili üst düzey yöneticilerimiz ve şahsım olmak üzere 81 ili 2 defa turlamış olduk. Ve bu sabah yaptığımız önümüzdeki dönem çalışmalarını planladık ama 2 turun sonucunda da biz 104.962 nokta ziyareti, bunların 80.195'i iş yeri. Yani bu bazen küçük esnaf, bazen OSB'deki bir sanayici, bazen büyük bir fabrika, ama bu fabrikadaki veya iş yerindeki kişi sayısı değil, birebir iletişim kurduğumuz, ziyaret ettiğimiz nokta. Bunların 80.195'i iş yeri, 24.667'si ise ev ziyaretleri. Ama bunları bütün böyle derken bunların hepsi bizim üst düzey yöneticilerimizin gittiği noktalar değil, illerdeki il müdürlerimiz, il müdür yardımcılarımız ay boyunca bütün bu ziyaretleri yapıyorlar. Bizim buradaki şeyimiz, bu programlara onlara destek olabilmek adına ve işin formatını bizim de gözlemlememiz adına yaptığımız ziyaretler. Ve buralardan bize geri dönen, yani 81 ilden baktığımızda en çok bize talep olan, gelen konular ne? Teşekkür olarak gelenler. Teşekkür olarak gelenler istihdam teşviklerine ciddi bir teşekkür var. Asgari ücretteki ücret artışına yine ciddi bir teşekkür var, emekli promosyonu yine ciddi bir teşekkür. Bürokratların sahaya inmesi hayret ve büyük bir teşekkür, yani evimize geliyor, bizimle çay içiyor veya çat kapı bir berbere gidiyor, bir pastaneye giriyor veya bir bakkal dükkânına veya bir fabrikaya, fabrikalarla işçilerle yemek. Bürokratların sahaya inmiş olmasına yine büyük bir teşekkür var. Bir de, prim borçları ve yapılandırmaya. Yani sıralama olarak böyle geliyor. Talep ne veya sorun olarak gelen? Kıdem tazminatı mağduriyetleri. Yani biz mağdur oluyoruz, mahkemelerde de gittiğimizde hakkımızı alıp-almadığımız zor oluyor, bizim mahkeme peşinde koşacak da şeyimiz yok, ne olur bizim haklarımızı koruyacak bir kıdem tazminatı fonu mu olur, neyse bir sistem kurgulayın, bizi mağdur eden patronun gözünün içine bakacak durumdan bizi çıkartın; taleplerin başında bu geliyor. Emekli maaşları arasında dengesizlikler var, bunlar niye böyle? Bunu düzeltin diye talepler var. Asgari ücretin daha iyi olması için talepler var. İşsizliğin azaltılması, işsizim ve istihdamda yer arıyorum, işsizlikle ilgili iş bulma talepleri var. Ve teşviklerin daha basitleştirilmesi. Tamam, birçok teşvik veriyorsunuz, teşekkür ediyoruz ama işte 3 ay sigortasızlık dönemi var, işte kadınlar, engelliler, belirli şartlar var veya şu şu sağlanırsa bu kadar olur diye bunları daha azaltın, kolaylaştırın, biz daha güçlü istifade edelim diye böyle bir talepler var. Şimdi bütün bunları değerlendirerek, inşallah yarın ve önümüzdeki hafta gerek Ekonomik Koordinasyonda, gerekse Hükümete getireceğimiz düzenlemelerde, bunların tabi yüzde 100'ünü değil ama, bir kısmı var ki, bürokrasi olarak bakanlığın bürokrasisi buldu, bir kısmı yönetmelikle onları da değişiklik yaparak çözdük veya çözüyoruz, bir kısmı da birkaç yasal düzeleme var”
Bakan Müezzinoğlu, memur annelere yarı zamanlı çalışma önümüzdeki ay hayata geçecek dedi, tarih verdi.
“Pazartesi günü yapılan Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Yönetmeliği biz de imzaladık. Başbakanımız da imzaladı veya kısa süre içinde imzalayacaktır, Başbakan'ın imzasından sonra Resmi Gazete'de yayımlanacak dedi. Bir ay içinde hayata geçmiş olur”