Karataş : Yapılan Sınav İptal Edilsin

Aktif Sağlık-Sen Şube Başkanı Ümit Karataş Görevde Yükselme ve Unvan değişikliği sınavının iptal edilmesi gerektiğini ve haksız olarak alınan sınav ücretinin adaylara iadesini istedi.

Aktif Sağlık-Sen Şube Başkanı Ümit Karataş düzenlemiş olduğu basın toplantısıyla; ''Sağlık Bakanlığının 28 Haziran 2015 günü yapmış olduğu Görevde Yükselme ve Unvan değişikliği sınavının iptal edilmesi gerektiğini ve haksız olarak alınan sınav ücretinin adaylara iadesini istedi.

Uzun zamandır beklenen Sağlık Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan değişikliği sınavının 28 Haziran Pazar günü yapıldığını ve yapılan sınavın Sağlık Çalışanlarının hayal kırıklığıyla sonuçlandığını belirten Aktif Sağlık-Sen Şube Başkanı Ümit Karataş açıklamasına şöyle devam etti;'' Uzun yıllardır Sağlık Bakanlığına Bağlı Birimlerde görev yapan başta Sağlık Çalışanları olmak üzere diğer çalışanların en büyük yasal ve özlük hakları olan Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınav HAKKI gasp edilerek Çalışanlar mağdur edilmişti. Nihayet bu konuda Bakanlık bir hakkı iade ederken diğer bir mağduriyete ve hak gasbına neden olmuştur.

Yapılan şaibeli sınavda;''Şube müdürü, Şef, Memur; Şoför ayrımı yapılmadan her branşa aynı soruların sorulması büyük haksızlığa neden oldu. Bakanlık eğitim vermemiş, kitap dağıtmamış sorulabilecek en zor soruları sormuştur.4 yıllık fakülte mezunu şube müdürleri ile lise mezunu hizmetlilere de aynı soruları sormak adalet midir? Bakanlık resmen personeline sınav kazandırmamak için sınav yapmıştır.

Van ve İzmir' de soru kitapçıklarının eksik çıkmasının tutanak altına alınması, soruların çalındığı şaibesini doğurmuştur. Genel Kültür sorularının sayısı:15 olarak belirlenmiş, Sorulan soruların verilen seçeneklerinde 2 doğru cevabı olduğu tespit edilmiş, bazı soruların verilen seçeneklerdeki cevaplarının yanlış olduğunun belirlenmesi bu sınavın iptalini gerektirmektedir.

Şube Müdürü adaylarının yazılı sınav sonucunda ayrıca sözlü sınavına tabi tutulmaları torpil olabileceği algısını oluşmuştur.Kısaca sağlık çalışanları sözlü sınavda torpilli kişilerin şube müdürü olacağına ve yapılan sınavın hakkaniyetli olmayacağına inanmaktadır.

Sağlık Bakanlığı şube müdürlüğü sınavındaki sözlü sınav şartını kaldırmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı ve diğer kurumların sözlü sınavları ortadadır. Objektif olmadığını düşündüğümüz sözlü sınavlarla ilgili Danıştay' dan özetle sözlü sınava karşı; “Nesnel bir yöntem olan merkezi sınavdan sonra her türlü öznel değerlendirmeye açık bulunan ikinci bir sınavın yapılması merkezi sınavın nesnel koşullarını kısmen dahi olsa etkisiz kılacağı gibi ikinci bir sınav yapılmasının öngörülmesi eşitlik ilkesine aykırı olduğundan ve subjektif değerlendirmelerin oluşabilmesine yol açıcı etkileri bulunacağı gerekçesi ile sözlü sınavının hukuka uygunluk bulunmadığını belirterek sözlü sınavları ile ilgili yargı kararlarında İPTAL kararları çıkmaktadır.

30/12/2014 tarihli ve 29221 sayılı (Mükerrer) Resmi Gazete'de yayımlanan Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
(3) Yazılı sınavda, yüz tam puan üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılırlar. Sözlü sınava alınacak personel için yazılı sınav başarı puanı en az altmış olarak uygulanır.”

Görüldüğü üzere Yönetmelik yazılı sınavda 100 üzerinden en az 70 puan almış olanları başarılı olarak nitelendirirken, sınavı Görevde Yükselme ilan metninde 100 üzerinden 60 puan alan adaylar Yönetmeliğe göre 70 puan alamadığından başarısız olarak nitelendirilebileceği gibi 60 puan alan adayın sözlü sınava katılmasının hukuka aykırı olduğu düşünülmektedir. 60 Puan alan adayların sözlü sınava katılmaları mümkün görünmemektedir. Normlar hiyerarşisine göre alt norm üst hukuk normuna aykırılık teşkil edemeyeceğinden dolayı görevde yükselme sınavı ile ilgili sözlü sınavı yargıya taşınacağı düşünüldüğünden iptal edilmesi muhtemeldir.

Sağlık Bakanlığı sözlü sınav uygulamasını bir an önce kaldırarak kafalarda;''sözlü sınavı ile ilgili acaba şaibe mi olacak?'' algısını ortadan kaldırmalıdır.

Bir diğer adaletsizlik teşkil eden konu ise;''Sağlık Bakanlığı çalışanları ile aynı gün görevde yükselme sınavına girecek Adalet Bakanlığı çalışanlarından 80 TL sınav ücreti alınırken, Sağlık Bakanlığı çalışanlarından 130 TL alınmasıdır. Bu iş düpedüz sağlık çalışanlarına yapılmış bir haksızlıktır.

Aktif Sağlık-Sen olarak; Sağlık Bakanlığının 28 Haziran 2015 günü yapmış olduğu Görevde Yükselme ve Unvan değişikliği sınavının iptal edilmesi gerektiğini ve haksız olarak alınan sınav ücretinin adaylara iadesini istiyoruz. Yapılan bu haksızlıkların peşini bırakmayacağımızı herkesin bilmesini isteriz. MEB ve Sağlık Bakanlığı'na bu konuda başvuru yapacağız.Kamuda eşitlik ve adalet ilkesini zedeleyen bu uygulamadan dönülmesini Sağlık Çalışanlarının mağduriyetinin giderilmesini talep edeceğiz. Gerekirse hukuki yollara da başvuracağız.

Bakmadan Geçme