TAHANNEBİ SEZONU AÇTI

​​​​​​​Üzüm severlere özellikle Ternebi (Tahannebi) severlere müjdeli haber bu yıl erken geldi. Aşırı sıcakların üzüm hasadının vaktinden daha önce yapılmasına neden olduğu belirtildi.

Üzüm severlere özellikle Ternebi (Tahannebi) severlere müjdeli haber bu yıl erken geldi. Aşırı sıcakların üzüm hasadının vaktinden daha önce yapılmasına neden olduğu belirtildi. Her yıl olduğu gibi bu yılda, üzüm severler için açılışı yine Ternebi yaptı.

Bu yıl havaların aşırı sıcak gitmesi yerli meyve ve sebzelerin de erken çıkmasına sebep oldu. Onlardan biri de Ternebi Üzüm. Elazığ'a has olan (Tahannabi) yerel adıyla Ternebi diğer üzümlerden yaklaşık 1 ay daha önce çıkması, ince kabuklu oluşu ve Şıra oranın yüksek olması sebebiyle çok tüketilen bir üzüm cinsidir. Bu yıl havaların aşırı sıcak gitmesinden dolayı geçen yıllara nazaran yaklaşık 15 gün daha erken olgunlaşan Ternebi üzüm ilk olarak Dereboğazı köyünde hasat verdi. Köye bağlı Milan Mevkiinde susuz yetiştirilen üzümün hem tadı hem görüntüsü tüketicileri çok cezbediyor. Tek dez avantajı olgunlaştıktan sonra çok kısa sürede tüketilmesi gerekiyor, diğer üzümler gibi raf ömrü çok uzun değil. Özellikle açıkta bırakıldığında iki üç gün içinde çürümeye başladığından tüketicilerin bu üzümü aldıktan sonra buzdolabında ya da çok serin ortamlarda muhafaza etmesi gerekiyor ki daha uzun süre dayanabilsin.

Elazığ'ın yöresel lezzetlerinden olan kendine has aromasıyla Tahannebi (Ternebi) üzümü geçen yıl, ETSO'nun girişimleriyle tescillenerek Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı. Bu yıl Bağ üreticilerinin verdiği bilgiye göre hem Ternebi üzümde hem de diğer üzümlerde geçen yıllara nazaran verimin yüksek olduğu, dolayısıyla bölgede üzüm rekoltesinin yüksek olacağı tahmin ediliyor. Elazığ ve civarında 60 farklı üzüm çeşidi yetiştiği biliniyor.

ÇOK OKUNANLAR
BUNLARA DA BAKIN
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR