Tıp Fakültesi Halk Buluşmaları Yapıldı

Fırat Üniversitesi, halkın sağlık konusunda bilgilendirilmesi amacı ile 'Tıp Fakültesi Halk Buluşmaları' programının ilkini Elazığ Öğretmenevi Konferans Salonu'nda düzenledi.

Fırat Üniversitesi, halkın sağlık konusunda bilgilendirilmesi amacı ile “Tıp Fakültesi Halk Buluşmaları” programının ilkini Elazığ Öğretmenevi Konferans Salonu'nda düzenledi.
“Her Yönüyle Obezite” konulu program ile özellikle son dönemlerde toplumun en önemli sağlık sorunlarından biri haline gelen obezite konusunda halkın bilinçlendirilmesi amacı ile düzenlenen programa; Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazez, Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Zorlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murad Atmaca, Tıp Fakültesi öğretim üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
Programın açış konuşmasını yapan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murad Atmaca; obezite konusunun Sağlık Bakanlığı tarafından öncelikli olarak belirlendiğini belirterek; “Konu olarak Sağlık Bakanlığı'nın da son zamanlarda çok fazla gündeme getirmeye çalıştığı ve sıcak tutmaya çalıştığı güncel bir konudur. Her yönüyle obezite konusunu ele alacağız. Bundan sonraki toplantılar zinciri olarak devam ettirmek istiyoruz. Burada halk buluşmaları olduğu için halkımızın talebi doğrultusunda gerçekleştirilecek ve aktiviteler zinciri olacaktır” dedi.
Toplantıda ilk konuşmacı olarak kürsüye gelen Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Özkan, öncelikle obezitenin tanımını yaptı. “Obezite ya da şişmanlık dediğimiz şey, vücudumuzda sağlığımızı bozacak derece yağ depolanmış olmasıdır. Ve kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Aslında her insanda yağ var, zayıf olanlarda bile yağ var, yağ olmazsa olmaz çünkü; ama belli bir oranda olması gerekiyor. Ne kadar? Yetişkin bir erkekte vücut ağırlığının yüzde 15-20'si kadar, kadınlarda biraz daha fazla yüzde 20-25 kadar normal olması gereken yağ miktarıdır” dedi.
Prof. Özkan; obezite ile ilgili Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen hesaplama hakkında da bilgi verdi. “Gerçekte kim kilolu, kim şişman veya kim obez bunun için elimizde rakamsal değerler var. Dünya Sağlık Örgütü'nün hesaplamasına göre bir beden kitle endeksi var. Bunu hesaplamak için kilomuzu ağırlık olarak ölçtükten sonra boyumuzu metre cinsinden değerlerinin karesini alıyoruz. Bulduğumuz rakamı, kilomuzu boyumuzun karesine böldüğümüzde karşımıza bir rakam çıkıyor. Çıkan rakam yani vücut kitle endeksi 18,5'in altındaysa biz bunlara zayıf diyoruz. Bulduğumuz bu beden kitle endeksi 18,5 ile 24,9 arası olması gereken ideal kilodur. Vücut kitle endeksimiz ideal olanı 22 ile 23'lü rakamlar telaffuz ediliyor. 15 ile 29,9 arası ise kilolu, tombul, balıketli ifade edebileceğimiz sınıfı oluşturuyor. 30'dan sonra şişmanlık başlıyor. Onun kendi arasında alt grupları var. Vücut kitle endeksini hesaplayıp 40'ın üzerinde ise artık ciddi bir problemle karşı karşıyayız demektir” diye konuştu.
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Erhan Aygen ise, Obezite konusunda Elazığ'ın durumundan bahsederek, “Elazığ'ın durumu ne? Elazığ'ın durumu şu an aylık bazda baktığımız zaman bu ameliyatı ülkemizde en fazla yapan şehir. Ülkemizi geçtim, şu an için dünyada en fazla yapan şehir. Yani, dünyada obezite ameliyatının en fazla yapıldığı şehir konumundayız. Türkiye ve dünyanın da pek çok yerinde bu ameliyatı yapmak için gelip bizden eğitim alan çok sayıda sağlık çalışanı var. Aylık 60 hasta ameliyat ediyoruz, bazı hastanelerin bir yılda yaptığı rakam. Bu hastaların yüzde 98'i il dışından geliyor. Yurt dışından gelen hastalarımız da oldukça fazla” dedi.

Bakmadan Geçme