Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından 9-15 Mayıs Çölyak Haftası kapsamında, çölyak hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak üzere etkinlik düzenlendi.
Elazığ'da çölyak hastası öğrencilerin kantinlerde tost ve diğer ürünleri yemesi içim anlamlı bir projeye imza atıldı.
Ramazan ayında sosyal yardım hizmetlerini devam ettiren Elazığ Belediyesi, kentteki çölyak hastası vatandaşlara glutensiz gıda kolisi oluşturarak evlerine gönderdi.
Elazığ'da korona virüsten dolayı alınan tedbirler kapsamında evlerinden çıkamayan çölyak ve PKU hastalarına Çölyak ve Glütensiz Beslenme Derneği tarafından glütensiz gıdaların bulunduğu koliler dağıtıldı. Şirketlerin glütensiz ürünlerde uyguladıkları fahiş fiyatların düşürülmesi gerektiğini belirten Dernek Başkanı Rıdvan Fırat, bir glütensiz ekmek fiyatının 14 lira olduğunu aktardı.
Elazığ'da öğretmen ve öğrenciler okulda kurulan bölüm ile çölyak hastası öğrenciler başta olmak üzere talep edenler için 'glütensiz' ürünler üretmeye başladı. Üretilen ürünlerin büyük bir bölümünün çölyak hastalarının eğitim gördüğü okullardaki kantinlere ulaştırılacağı aktarıldı.
Elazığ'da 3 öğretim üyesinin yaptığı ve bronz madalya kazandığı proje kapsamında balık eti ile kılçık tozundan, hem normal hem de çölyak hastaları için makarna üretilerek patent başvurusu yapıldı.
Çölyak hastalığı bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus [tüysü oluşumlar] denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığıdır.