Karataş'tan Memur Zammına Tepki

Aktif Sağlıksen Başkanı Ümit Karataş yazılı bir açıklama yaparak memur maaşlarına yapılan son artışlara tepki gösterdi.

PAYLAŞ
Harput TV - Harput TV

Aktif Sağlıksen Başkanı Ümit Karataş yazılı bir açıklama yaparak memur maaşlarına yapılan son artışlara tepki gösterdi.

Karataş açıklamasında; ““Sınıfların var olduğu bir toplumda zamlara karşı mücadele, memurun ve sağlık çalışanının ekonomik çıkarlarını koruma örgütü olarak kurulan sendikaların asli görevlerindendir.

Ücrete zam isteğini en önemli talep olarak gören sendikalar, ücrete yapılan zammı geri almanın en kestirme yolu olan zamlara karşı mücadeleyi kendi asli görevlerinin dışında sayamazlar.

Devlet memurları ve başta Sağlık Çalışanları temel ihtiyaçlara yapılan son zamlara isyan etmek zorunda kalmıştır.

Yapılan zamlar çalışanların ve tüm halkımızın belini bükmüş ve perişan hale getirmiştir.

Kredi Kartı mağdurları çoğalmış, alım gücü düşmüş ve aile birlikteliği ve çalışma barışı bozulmuştur.

Bu yıl ülkedeki toplam gelir vergisinin %63´ü ücretli çalışanlardan, dar ve sabit gelirlilerden alınacaktır.

Ülkemizde üretilen hizmetlerin ve alın terinin yaklaşık %95´i zengin kesime, %5´i ise en fakir kesime gitmektedir.

Memurlar aldıkları maaşlarının bile vergisini vergi dilimi adı altında peşin olarak devlete vermektedirler. Bu uygulamadan vazgeçilmeli ve çalışanlardan maaş vergisi kaldırılmalıdır

Buna karşın çalışanlardan toplanan vergiler, ülkenin en zenginlerinden alınan vergilerden daha üsttedir.

Bu durumun sebebi; dolaylı vergi sistemi ve kişilerden gelirleriyle orantılı vergi toplanmamasıdır.

2014 için verilen 123 TL’lik artış en düşük maaşa %6,8; ortalama maaşa da %5,1 zam demektir.

TÜİK `in  açıkladığı resmi rakamlara göre şu anda yıllık enflasyon %7,40`dır.

Ekonomide her şey yolunda gitse bile 2014’te maaşlar, her şartta enflasyonun gerisinde kalacak ama memurlara enflasyon farkı ödemesi de yapılmayacaktır.

Enflasyon farkı, ek ödeme, aile yardımı,  çocuk parası, özel hizmet tazminatı, fazla mesai ücreti ne yazık ki verilmemiştir.

Daha dün LPG’ye %13,  kuru fasulyeye %50,  ilaca %35, kuru soğana %13,  peynire %12 zam yapılan bir ülkede;  maaşlara %5,1 zam yapılması vicdani mi ?

Türkiye de tepeden tırnağa her şey zamlanırken, tüm cezalar zamlanırken, döviz almış başını giderken kamu çalışanları verilen 123 TL ile bir yıl boyunca idare etmek zorundalar.

Kirasından,  yakıtına, ,  eğitiminden, sağlığına bütün insani ihtiyaçlarını 123 TL ile yıl boyunca karşılamak zorundalar.

Yaptığımız anket çalışmasında Sağlık Çalışanlarının; ( %52 si aile büyüklerinden destek aldıklarını) ifade ederken  (Kredi ve Kredi Kartı Borçlularının oranı ise  %75 tir.)

(Sağlık çalışanlarının boşanma oranı %13 tür.)  Yine neden intihar etmeyi düşünüyorsunuz sorusuna verilen cevabın( %25 Ekonomik nedenler olması  )durumun vahametini gözler önüne sermeye yetmiştir.

Maaş zammı denilen komik rakamlar sabit kalırken;  neden yıl içerisinde her şeyin fiyatına zam gelerek ücretleri değiştirebiliyor.

Yeni yıl da her şeye zam geldi.  Zamlar vatandaşın cebine zarar veriyor. Mesela benzine veya mazota gelen zamlarda tüm ürünler etkileniyor.

Memurun alacağı ekmek bile etkileniyor. Mesela mutfak tüpüne 15 TL zam geldi. Bunların hepsi çalışanların cebinden çıkıyor.

Türkiye ekonomisi artık durma noktasına geldi. Bu gün dolar 2.20 TL’yi - Euro 3 TL’yi geçti. Ekonomi zayıfladıkça memur da zayıflıyor.

Sağlık çalışanı 2014 yılının Temmuz ayı geldiğinde, ek zam alamayacak, enflasyon farkından yararlanamayacak.

Kamu çalışanlarının 2013 yılında fazla çalışma ücretleri kesildi. Anayasa Mahkemesi bunun hukuka aykırı olduğunu karar vermesine rağmen memurlar hala daha fazla mesai ücreti alamıyor.

Üniversiteler de ve diğer kamu kuruluşlarında fazla mesai yapan memurlarımıza ödenek gönderilmediği için fazla mesai ücreti ödenememektedir.

Fazla çalışmalara karşılık izin verilmektedir. Memurlarımızın izine değil ailelerini geçindirmek için ücrete ihtiyaçları vardır.

Memurlara ve emeklilere enflasyon farkı ödemesi yapılması, sosyal devlet olmanın ötesinde insanlık gereğidir.

Dünyanın hiçbir ülkesinde verilen maaş zammının, enflasyonun altında kalması halinde maaşların erimesine göz yumulmamıştır.

Biz ülkemizin büyümesi kadar artı enflasyon oranı kadar maaş zammı istiyoruz.

2014 yılına zamlarla başlayan sağlık çalışanları olarak;  Yöneticilere zamlara karşı mücadelenin sendikal mücadelenin önemli alanlarından birisi olduğu gerçeğini hatırlatarak bu sorunun çözülmesi noktasında adım atmalarını bekliyor ve acil olarak bu zam kararlarının iptal edilmesini talep ediyoruz” dedi.

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN