Tarihi Taş Kabartma Bulundu

Elazığ'da bir orman muhafaza memuru, milattan önce 20. yüzyıldan kalıntıların olduğu tarihi Harput Mahallesi'nde, Harput'un yaşanmışlıklarının resmedildiği 5 metrekare genişliğinde taş kabartma buldu.

Elazığ’da bir orman muhafaza memuru, milattan önce 20. yüzyıldan kalıntıların olduğu tarihi Harput Mahallesi’nde, Harput’un yaşanmışlıklarının resmedildiği 5 metrekare genişliğinde taş kabartma buldu. 
Elazığ’da Harput Kalesi’nin 1 kilometre uzağında bulunan Nevruz Ormanı Ağaçlandırma sahasında çalışan ve babası eski müze çalışanı olan orman muhafaza memuru İshak Yurter, iş makinesi ile çalışırken kayaya rastladı. İş makinesini durdurarak, kayayı inceleyen Yurter, diğer arkadaşları ile kayanın çevresini açtığında 5 metre kare genişliğindeki üzerine resimler yapılı olan taş kabartma ile karşılaştı. Müzeci babasından öğrendikleri nedeniyle, buldukları eserin önemli bir yapı olacağını düşünen Yurter, İl Jandarma Komutanlığı ile Arkeoloji ve Etnografya Müze Müdürlüğü’ne bilgi verdi.
Olay yerine gelen jandarma ekipleri çevre güvenliğini alırken, müze müdürlüğü yetkilileri de inceleme yaptı. Yapılan incelemede 5 metre kare genişliğindeki taş kabartmanın Harput’ta yaşanmışlığı resmedildiği belirlendi. Müze Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan titiz çalışmanın ardından kabartma eser 4 parça halinde iş makinesi yardımı ile traktöre alınarak detaylı inceleme yapılması için müzeye götürüldü.
Taş kabartmanın üzerinde bulunan insanların yaşamını anlatan resimler ile havyan resimlerinin Harput’ta yaşanmışlıklara ışık tutması bekleniyor. Eserin maddiyattan çok tarihi olarak paha biçilmez bir yapı olduğu bildirildi.
Tarihi eseri bulan orman muhafaza memuru İshak Yurter, “Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait orman sahasında yaptığımız çalışmada yapıya denk geldik. İlk önce terası kazarken mutlak bir derinlik veriyoruz. Bu derinliği verirken iş makinesinin bıçağının ucuna bir şey takıldı. Taş olduğu belliydi ancak ne olduğunu bilmiyorduk. Etrafını biraz açtık anlayamadığımız resimleri gördük. Çalışmalarımıza ara vererek müzeye ve gerekli yerlere haber verdik. Gelip baktıklarında resmin eski tarihi bir yapı olduğu belirlendi” dedi.

Bakmadan Geçme